Nieuws

Horeca ziet sneltesten niet zitten, evenementenbranche wel

Een meerderheid van de horeca-ondernemers vindt een verplichte coronasneltest voor een bezoek aan een café of restaurant geen optie. De evenementenbranche is voor grootschalige events positiever over sneltesten.

Uit onderzoek van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) blijkt dat horecaondernemers vinden dat door sneltesten een extra barrière wordt opgeworpen. Zelf menen ze dat de sector veilig open kan zonder sneltests, daarvoor zijn al plannen ontwikkeld. KHN noemt de horeca "de huiskamer van Nederland" en vindt dat iedereen daar welkom moet zijn.

"We moeten zo snel mogelijk terug naar het oude ‘normaal’ en niet onnodig een systeem van testen in stand willen houden", aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen. "Het lijkt wel alsof het kabinet de enorme uitgaven op deze manier wil verantwoorden, in plaats van de focus te leggen op de heropening van de samenleving."

De branchevereniging stelt niet alleen te staan met deze kritiek, ook verschillende burgemeesters en andere branches zijn tegen plannen voor sneltests.

Evenementen

De evenementensector is positiever en wil dat gratis (snel)testen beschikbaar worden gesteld voor grootschalige evenementen. Op die manier kunnen die deze zomer veilig en verantwoord plaatsvinden met een volledige capaciteit, menen de Alliantie van Evenementenbouwers en het Eventplatform.

Omdat de testcapaciteit schaars en kostbaar is adviseren deze brancheorganisaties dat testen alleen worden ingezet bij evenementen waar dat noodzakelijk is. Festivals en sportwedstrijden hebben volgens hen een andere aanpak nodig dan doorstroomlocaties als musea en dierentuinen. Daarnaast willen de organisaties dat de testen gratis worden verstrekt en dat het een tijdelijke maatregel blijft.

Via het 'wetsvoorstel testbewijzen' wil het kabinet de invoering van toegangstesten voor bijvoorbeeld sportwedstrijden, concertzalen en musea regelen. Vanaf 1 juli wil het kabinet een eigen bijdrage van 7,50 euro gaan vragen voor toegangstesten. Maar dat zien de meeste partijen in de Tweede Kamer niet zitten. Ze vrezen dat zo'n bijdrage leidt tot meer ongelijkheid in de samenleving.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.