Nieuws

Minder bedrijven opgeheven in eerste kwartaal 2021

In het eerste kwartaal van dit jaar werden zo’n 30,2 duizend bedrijven opgeheven, ruim negenduizend minder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. Bij 85 procent van de opheffingen ging het om bedrijven met één werkzame persoon.

Het aantal bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon was het eerste kwartaal van 2021 met 4.655 lager dan in hetzelfde kwartaal van 2020 (5.060). Het aandeel bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon steeg wel van 13 naar 15 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, op basis van voorlopige cijfers.

De meeste bedrijfsopheffingen met meer dan één werkzame persoon waren te vinden bij de organisatie-adviesbureaus, namelijk 135. Ook stopten in het eerste kwartaal 125 kledingwebwinkels en 105 cafetaria's, lunchrooms, snackbars, ijssalons en andere eetkramen.

Nieuwe bedrijven

Het aantal nieuw opgerichte bedrijven was in het eerste kwartaal van 2021 aanzienlijk hoger dan het aantal bedrijfsopheffingen. In het eerste kwartaal van 2021 zijn circa 57 duizend bedrijven opgericht, ongeveer evenveel als in het eerste kwartaal van 2020. De detailhandel via internet is hierbij goed vertegenwoordigd; de top 5 bestaat volledig uit verschillende typen webwinkels. Het totaal aantal opgerichte webwinkels is 1.050.

Ondanks de coronacrisis staan restaurants nog in de top 10 oprichtingen met meer dan één werkzame persoon. Wel werden bijna een derde minder restaurants gestart dan in het eerste kwartaal van 2020, voor de coronacrisis. Het aantal opgerichte cafetaria's, lunchrooms, snackbars en dergelijke is gelijk aan het eerste kwartaal van 2020.

Bron: CBS

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.