Nieuws

Online verkoop wereldwijd gestegen naar 27 biljoen dollar

Doordat mensen sinds de coronapandemie meer via internet winkelen zijn de inkomsten van onlineverkopen afgelopen jaar wereldwijd gestegen tot bijna 27 biljoen dollar, ruim 22 biljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van het VN-handelsorgaan UNCTAD. De omzet van online handel is daarmee groter geworden dan het bruto nationaal product van de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie.

Onlineaankopen waren vorig jaar goed voor bijna een vijfde van de totale aankopen. Dat was een jaar eerder 16 procent, zo blijkt uit de UNCTAD-berekeningen. De wereldwijde handel online steeg vorig jaar met 4 procent tot een omzet van 26,7 biljoen dollar.

Tien van de dertien grootste onlinehandelaars zijn Chinees of Amerikaans. Het Chinese Alibaba blijkt groter dan het Amerikaanse Amazon. In China en Zuid-Korea werd afgelopen jaar bijna een kwart van de aankopen online gedaan. In de VS waren onlineaankopen vorig jaar goed voor 14 procent van het totaal, een jaar eerder was dat nog 11 procent.

De groei van de onlinehandel voltrok zich terwijl de wereldeconomie vorig jaar tegelijk sterker kromp dan UNCTAD ooit berekende, sinds het handelsorgaan daarmee in 1940 begon.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.