Nieuws

'Overheid moet langetermijnbeleid voor vergroening economie maken'

Om duidelijkheid te scheppen voor bedrijven en investeerders zou de overheid met duidelijk langetermijnbeleid moeten komen voor de vergroening van de economie.

Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Als het beleid namelijk voor langere tijd vastligt, zullen partijen als pensioenfondsen en verzekeraars zich ook zekerder voelen om geld te steken in groene projecten die een wat langere aanlooptijd hebben.

Ook zal de overheid zelf investeringen voor andere partijen aantrekkelijk moeten maken, legt directielid Olaf Sleijpen van DNB uit. "De overheid kan bijvoorbeeld meefinancieren of subsidies voor bepaalde investeringen beschikbaar stellen."

Een ander belangrijk punt om de klimaatdoelen van Parijs te halen is het beprijzen van CO2-uitstoot. Het Europese systeem voor emissierechten is daarvoor een prima beginpunt, vindt Sleijpen. Nederland moet hier namelijk niet alleen mee aan de slag. "Dan prijs je jezelf uit de markt." Ook in Europees verband bestaat dat gevaar al en daarom werkt de Europese Commissie ook aan een emissieheffing op producten van buiten de EU. "Daarmee voorkom je dat bedrijven zich net buiten de EU vestigen."

Het Europese emissierechtensysteem is echter nog verre van perfect, vindt Sleijpen. Zo vallen sectoren als transport en landbouw er nog niet onder en is het systeem gevoelig voor prijsschommelingen omdat er ook nog regelmatig nieuwe rechten bij komen. Bovendien is de prijs voor een ton CO2 nog te laag. Onlangs kostte de uitstoot daarvan voor het eerst meer dan 50 euro. "Dat moet meer dan 100 euro worden voor we doelen gaan halen."

Nederland zou zelfstandig kunnen beslissen om de korting op de energiebelasting van grote bedrijven af te schaffen. "Daarbij is het wel belangrijk om rekening te houden met de gevolgen voor de concurrentiepositie van deze bedrijven." Ook kan DNB bijdragen door in het toezicht meer op de risico's van klimaatverandering in te zetten. Dat zal ervoor zorgen dat banken, verzekeraars en pensioenfondsen ook groener gaan investeren, denkt Sleijpen.

Alles bij elkaar moeten er snel stappen gemaakt worden. "We hebben al eerder aangegeven dat er wat DNB betreft drie grote dossiers zijn voor het volgende kabinet: de woningmarkt, de arbeidsmarkt en het klimaat", zegt Sleijpen. "Ik zou klimaat daarbij op de eerste plaats zetten, want we liggen achter op de eigen doelen, we lopen internationaal achter en hoe langer je wacht om dit probleem aan te pakken, hoe duurder het wordt."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.