Nieuws

Participatiemaatschappijen investeren door

Participatiemaatschappijen (private equity en venture capital) investeerden ondanks corona in 2020 flink in Nederlandse bedrijven en gingen door met het werven van nieuwe fondsen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), opgesteld in samenwerking met PwC en internationale partners.

In 2020 werd voor € 6,7 miljard geïnvesteerd in 180 buy-outs en groeiende bedrijven. Dat is vergelijkbaar met 2019. Ook werd voor € 900 miljoen geïnvesteerd in 300 Nederlandse startups en scale-ups. Daarbij viel op dat het gemiddeld geïnvesteerde bedrag per bedrijf anderhalf keer zo groot was als in 2019.

Participatiemaatschappijen haalden vorig jaar € 6,9 miljard aan nieuw kapitaal op bij beleggers. Ze zijn blijven investeren in bedrijven die zij al in portefeuille hadden en hebben die daarmee door de crisis geholpen, aldus de NVP. Ook is in nieuwe bedrijven geïnvesteerd. “Participatiemaatschappijen hebben hun kracht laten zien afgelopen jaar”, stelt Tjarda Molenaar, directeur NVP. “Hun belang zal het komende post-coronajaar, als we ons uit de crisis moeten investeren, nog duidelijker blijken.”

Een recente inventarisatie van VNO-NCW leert dat Nederlandse bedrijven tot 2025 circa € 47 miljard minder zullen investeren. Participatiemaatschappijen kunnen deel zijn van de oplossing, zo meent de vereniging.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.