Nieuws

€ 4.6 miljard toegekend aan duurzame projecten

Bijna 3.500 duurzame projecten hebben in de afgelopen maanden een subsidiebeschikking ontvangen.

Dat schrijft staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius in een brief aan de Tweede Kamer over de voorlopige resultaten van de SDE++ 2020. Als alle projecten volledig worden gerealiseerd, leveren zij volgens de staatssecretaris gezamenlijk 3,29 megaton CO2-reductie per jaar op.

In november van 2020 heeft de eerste openstelling van de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie (SDE++) plaatsgevonden. Hierdoor werd het voor het eerst mogelijk om naast de productie van duurzame energie, ook subsidie te krijgen voor andere CO2-reducerende technieken, zoals de afvang- en opslag van CO2 (CCS) en elektrische boilers. Hoewel de beoordeling van de subsidieaanvragen nog niet volledig is afgerond, is inmiddels het merendeel van de aanvragen beoordeeld en zijn de meeste subsidiebeschikkingen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het grootste deel van de subsidie, 2,1 miljard, gaat naar de ontwikkeling van het Porthos-project, het eerste grootschalige CCS-project in de EU, waarbij CO2 wordt opgevangen en opgeslagen bij de Rotterdamse haven. Dit levert als het goed is een reductie op van 2,34 megaton CO2 per jaar.

De staatssecretaris meldt ook dat er 3300 zon-op-dak projecten met subsidie zijn ondersteund, evenals andere nieuwe technieken in de SDE++, zoals restwarmte, warmtepompen en elektrische boilers. RVO zal naar verwachting de komende weken het resterende budget verdelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.