Nieuws

Banken gaven bedrijven voor 53,5 miljard euro aan coronaleningen

De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 53,5 miljard euro aan leningen verstrekt aan ondernemingen. Daarmee werden ruim 59 duizend ondernemers geholpen, maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend. Van het totaalbedrag werd 2,4 miljard euro in de afgelopen maand geleend.

"De meeste kredieten worden verstrekt aan kleinere bedrijven. Van de kredieten die in de monitor naar voren komen, betreft 60 procent een bedrag onder de 250 duizend euro. We zien nu geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen. De aangekondigde verlenging van de overheidssteun en de uitbreiding van de terugbetaalregeling voor uitgestelde belastingen dragen daaraan bij", zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

Ook bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Bij de groep die wordt geraakt door de crisis nemen banken vooralsnog geen gevolgen voor de betalingen voor hypotheken en consumptieve leningen waar.

Flink gespaard

Daarnaast zien banken dat bepaalde groepen klanten flink hebben gespaard, mogelijk omdat er minder kon worden uitgegeven door de beperkende maatregelen. Hieruit komt naar voren dat de coronacrisis zeer verschillend uitpakt voor Nederlanders, aldus de NVB.

Sinds het begin van de crisis hebben 129 duizend bedrijven van banken een betaalpauze gekregen, met een totale waarde van 3,1 miljard euro. Betaalpauzes zijn op individuele basis nog steeds mogelijk.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.