Nieuws

'Buitenlandse investeringen in Nederland fors gedaald'

De buitenlandse investeringen in Nederland zijn sterk afgenomen in het coronajaar. Opmerkelijk is dat de daling aanzienlijk groter is dan in andere industrielanden. De oorzaak daarvan is niet duidelijk.

Dat meldt het Financieele Dagblad, op basis van onderzoek van econoom Yannick Hemmerlé van De Nederlandsche Bank (DNB). Nederland noteerde in 2020 een uitstroom van ruim 100 miljard euro, terwijl andere Europese lidstaten op break-even uitkwamen. Volgens Hemmerlé is de brexit niet de oorzaak. Het zou wellicht te maken kunnen hebben met de in 2021 geïntroduceerde conditionele bronbelasting, maar Hemmerlé vindt die hypothese "niet heel aannemelijk".

De afname zit vooral in schuldstromen, die ontstaan wanneer een Nederlandse dochter een lening aflost aan een buitenlandse moedermaatschappij, of een nieuwe lening afsluit. In 2020 kwam die schuldstroom uit op een negatief saldo van 112 miljard euro. Voor de Nederlandse economie zijn die schuldstromen minder interessant dan kapitaalinvesteringen. Die kwamen ook uit op een min van 70 miljard euro, maar werden grotendeels gecompenseerd door andere herinvesteringen, waardoor het uiteindelijke saldo op nul uitkomt. Het is daardoor volgens Hemmerlé waarschijnlijk niet zo dat de daling in investeringen de economie in Nederland hebben geremd.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.