Nieuws

Industrie kampt steeds vaker met tekorten aan onderdelen

De industrie kampt met een groeiend tekort aan onderdelen, wat herstel van de sector in de weg zit. De tekorten komen deels door aanhoudende vraag naar producten als thuiswerkvoorzieningen en elektronische apparaten zoals spelcomputers en televisies. Ook is sprake van hamstergedrag.

Volgens het Economisch Bureau van ING heeft 18 procent van de bedrijven in Nederland te maken met tekorten of lange leveringstijden die het productieproces remmen. Dat was begin 2020 nog vijf procent. Daarbij wijzen de onderzoekers ook op problemen in de logistieke keten, zoals de aanhoudende containerschaarste en overbelaste havens. De eerdere blokkade van het Suezkanaal verergerde volgens de bank de situatie.

ING benadrukt dat het niet alleen gaat om chips die schaars zijn. Ook de beschikbaarheid van andere elektrocomponenten, plastics en bepaalde staalsoorten staat onder druk. In combinatie met hogere prijzen voor olie en gas zorgt dit in de industrie voor oplopende kosten, waardoor winstmarges onder druk staan.

Herstel

Aan het begin van de crisis vorig jaar was nog sprake van een sterke vraaguitval in de industrie. Daarna zette het herstel in en was vorig jaar uiteindelijk sprake van een productiekrimp van ruim 4 procent. Dit jaar wordt door ING een groei van 4 procent verwacht, geholpen door het economische herstel in veel afzetmarkten waar de vaccinatiegraad toeneemt en coronaherstelmaatregelen hun werk doen. China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan daarbij voorop.

De productie komt in de tweede jaarhelft naar verwachting weer boven het niveau van voor de crisis uit. Wel hangt dit volgens ING sterk af van de mate waarin voorraden van materialen en onderdelen toereikend zijn om de productie uit te breiden. Daarover neemt de onzekerheid toe. Zo zullen de chiptekorten volgens ING nog tot ver in 2022 aanhouden. Bedrijven als VDL Nedcar, DAF, Scania en Philips kampten al met productieproblemen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.