Nieuws

Nederlandse werkloosheid daalt verder naar 3,3 procent

De werkloosheid in Nederland is in mei verder afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat nog maar 3,3 procent van de beroepsbevolking als werkloos te boek. Dat was een maand eerder nog 3,4 procent.

Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. Ook speelt mee dat meer mensen niet zoeken naar werk omdat ze daar weinig resultaat van verwachten. Deze groep mensen wordt in de statistieken niet tot de werklozen gerekend. Dat kleurt de cijfers, want het aantal mensen dat daadwerkelijk werkt, neemt de laatste tijd ook af.

In mei waren 309 duizend mensen werkloos. Gemiddeld over de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met tienduizend per maand. Het aantal werkenden nam tegelijkertijd af met zo'n vierduizend per maand.

Alles bij elkaar hadden 4,1 miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar vorige maand om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent naar werk hebben gezocht of hiervoor niet beschikbaar waren. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 13 duizend per maand gestegen.

Door de coronacrisis liep de werkloosheid tussen maart en augustus 2020 nog op tot 4,6 procent. In de daaropvolgende maanden daalde dat percentage telkens.

Beperkte toename

De Nederlandsche Bank (DNB) voorspelde eerder deze week dat de werkloosheid na het wegvallen van de steunpakketten waarschijnlijk weer gaat toenemen. Maar de toename zal toch beperkt blijven, denken de deskundigen. Volgend jaar gaat het waarschijnlijk om 4,5 procent, denken ze. Door het verdere economische herstel daalt de werkloosheid daarna weer, tot gemiddeld 4,1 procent in 2023.

Uitkeringsinstantie UWV verstrekte eind mei bijna 250 duizend WW-uitkeringen. Het aantal uitkeringen is daarmee ruim 6 procent afgenomen ten opzichte van april. Vergeleken met een jaar geleden toen de coronacrisis ook al speelde, ligt het aantal uitkeringen meer dan 17 procent lager. Vooral in de landbouw, de uitzendsector, de bouw en de horeca liep het aantal WW-uitkeringen sterk terug. Hier speelt zowel seizoenswerk een rol als de versoepelingen van de coronamaatregelen die leiden tot weer meer vraag naar personeel.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.