Nieuws

Nederlandse werknemers meest optimistisch in Europa

Werknemers in Nederland zijn ondanks de coronacrisis bovengemiddeld optimistisch gebleven over hun toekomstperspectief op het werk.

Dit blijkt uit het onderzoek People at Work 2021: a global workforce view van HR- en salarisdienstverlener ADP, onder ruim 32 duizend werknemers in zeventien landen. Het percentage optimistische werknemers ligt net als vorig jaar in Nederland op 83 procent. Een kwart is zelfs zeer optimistisch over zijn of haar baan.

Nederland scoort hoog in vergelijking met andere Europese landen, maar in vergelijking met andere werelddelen scoort Europa slecht; wereldwijd ligt het percentage positief gestemde werknemers op 86 procent, terwijl het in Europa van gemiddeld 78 procent vorig jaar gedaald is naar slechts 72 procent.

De uitgebreide steunmaatregelen van de Nederlandse overheid hebben volgens ADP sterk bijgedragen aan het optimisme. Spanje bungelt Europees gezien onderaan de lijst. Nog maar drie op de vijf werknemers zijn daar positief gestemd, terwijl dit er vorig jaar nog vier op de vijf waren.

Leeftijd en sector

Waar 88 procent van de respondenten wereldwijd met een fulltimebaan positief gestemd is, geldt dat maar voor 76 procent van de parttimers. Ook de sector waarin werknemers actief zijn, speelt een rol in het optimisme. In de reissector is ruim 20 procent van de werknemers pessimistisch over de komende vijf jaar, terwijl dit voor corona nog maar 8 procent was.

Ook valt op dat waar bij alle leeftijdscategorieën het optimisme is gedaald, dit bij de 55-plussers juist licht gestegen is. En hoewel ouders het door thuiswerken en de zorg voor hun kinderen het vaak extra druk hebben, is het effect van die drukte volgens ADP niet terug te zien in de cijfers. Van de ouders is namelijk 88 procent optimistisch over hun carrièreperspectief, in tegenstelling tot 83 procent van de niet-ouders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.