Nieuws

Fiscaal surfen - Week 28

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Inkomstenbelasting

Aftrek studiekosten vervalt vanaf 2022 en wordt STAP-budget
Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar. In plaats daarvan komt de subsidieregeling STAP-budget voor werkenden en werkzoekenden. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie.
(Bron: Belastingdienst)

Kamer wil tussentijdse oplossing voor spaargeld in box 3
De Tweede Kamer heeft acht moties aangenomen na het tweeminutendebat over belastingen. Vijf moties gaan over de box 3-heffing.
(Bron: Taxence)

Loonbelasting en sociale verzekering

Concept wetsvoorstel aanpassing aandelenoptieregeling
Recent is een conceptwetsvoorstel gepubliceerd ten aanzien van aandelenoptierechten. Op basis van dit wetsvoorstel wordt het mogelijk om het heffingsmoment over de aandelenoptierechten te verschuiven naar het moment dat de aandelen verhandelbaar zijn geworden.
(Bron: BDO)

Handleiding Loonheffing Artiesten en beroepssportersregeling 2021 online
De 'Handleiding Loonheffingen Artiesten en beroepssportersregeling 2021' staat op de website van de Belastingdienst. Hierin staan de speciale regels voor de inhouding van loonheffingen die gelden voor artiesten en beroepssporters.
(Bron: Taxence)

Dga

Belastingdienst accepteert laag gebruikelijk loon
De Belastingdienst neemt niet langer als standpunt in dat het gebruikelijk loon op zijn minst gelijk is aan het wettelijk minimumloon.
(Bron: Taxence)

Schenkbelasting

Aangaan beperkte gemeenschap van goederen géén schenking
Het aangaan van een gemeenschap van goederen is geen schenking. Dat heeft de Hoge Raad in 1959 al geoordeeld. Onlangs heeft de Hoge Raad zich gebogen over de vraag of trouwen onder huwelijkse voorwaarden met een beperkte gemeenschap van één goed een schenking is. Lange tijd was hierover onduidelijkheid.
(Bron: BDO)

Intermediairs

Helpdesk intermediairs van de Belastingdienst voert dubbele klantverificatie uit
Sinds 5 juli 2021 voeren medewerkers van de Helpdesk intermediairs van de Belastingdienst een dubbele klantverificatie uit, voordat zij dossiergegevens van klanten aan belastingadviseurs verstrekken.
(Bron: TaxLive)

Belastingontwijking

Europese Commissie stelt wetsvoorstel digitaks uit
De Europese Commissie stelt een wetsvoorstel voor een EU-belasting voor internetbedrijven en andere digitale platforms, de zogenoemde digitaks, uit. Volgens een woordvoerder wacht het dagelijkse EU-bestuur eerst de verdere uitwerking af van het belastingakkoord dat dit weekend in Venetië werd bereikt onder de twintig 'rijkste' landen, de G20, over een wereldwijde minimale winstbelasting. Die wordt in oktober verwacht.

Minister: Ierland kan wereldwijd belastingplan niet accepteren
Ierland houdt vast aan zijn bezwaren tegen een internationaal belastingplan.

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.