Nieuws

'Vestigingsklimaat Nederland voor bedrijven verslechtert'

Het vestigingsklimaat in Nederland voor bedrijven wordt slechter en dat moet een nieuw kabinet gaan oplossen.

Dat schrijven werkgeversorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en een vijftigtal gemeenten in een manifest aan de informateur. Onder meer het gebrekkige stikstofbeleid en het negatieve sentiment ten aanzien van internationale bedrijven helpen niet mee. De organisaties pleiten voor minder regels, een stabiel beleid en voor meer investeringen.

Op een aantal gebieden willen de organisaties en gemeenten verbeteringen zien van de nieuwe regering. Dat zijn de leefomgeving, de opleiding van de beroepsbevolking, kennis en innovatie, verbinding binnen Nederland en met het buitenland. Ook moet de overheid betrouwbaar en voorspelbaar zijn. In het manifest spreken de organisaties van "serieuze signalen" dat het Nederlandse vestigingsklimaat "langzaam afbrokkelt".

Been bijtrekken

VNO-NCW zegt zich zorgen te maken en stelt dat andere landen "een been bijtrekken met uitgebreide investeringen en maatregelen", terwijl Nederland achterblijft op het gebied van onderwijs, woningen, goed opgeleide mensen en investeringen in innovatie, duurzaamheid en bereikbaarheid. MKB-Nederland waarschuwt dat Nederland daardoor "steeds minder aantrekkelijk" wordt voor ondernemers.

Als voorbeeld van hoe het wel kan, noemen de organisaties de clusters met internationaal opererende bedrijven in Nederland, zoals het Wageningse Foodvalley, het financiële cluster rond Amsterdam en de Brainport Eindhoven. Daar kan een hele economie zich aan optrekken, schrijven ze, en ze zorgen voor het aantrekken van nieuwe binnenlandse en buitenlandse spelers.

De organisaties en gemeenten bepleiten verder investeringen voor bereikbaarheid, zoals de aanleg van de Lelylijn, een hogesnelheidslijn tussen Lelystad en Groningen. Ook moet er geld naar duurzame infrastructuur voor waterstof, CO2 en elektriciteit.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.