Nieuws

Vier op de vijf werknemers zagen hun werk veranderen door corona

Het overgrote deel van de werknemers in Nederland zag werkomstandigheden, zoals werktijden, rooster en locatie, veranderen als gevolg van de coronapandemie. De helft van die groep werknemers verlangt terug naar de situatie vóór de corona-uitbraak. Slechts achttien procent geeft aan een voorkeur te hebben voor de manier van werken tijdens de lockdown.

Dit blijkt uit het onderzoek 'People at Work 2021: a global workforce view' uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van HR- en salarisdienstverlener ADP. Veel werknemers zijn volgens ADP positief gestemd als het gaat om de langetermijninvloeden van de coronapandemie. "Zo'n 45 procent verwacht dat deze de komende drie jaar geen invloed meer heeft op het vinden van een nieuw baan, de ontwikkeling van vaardigheden of hun financiële zekerheid. Eén op de vier werknemers verwacht zelfs dat de pandemie een positief effect zal hebben op hun werkwijze en baanzekerheid. Het meeste vertrouwen in positieve neveneffecten komt uit de financiële sector."

Flexibiliteit

Bijna een derde (30 procent) van de werknemers in Nederland ervaart sinds de pandemie meer flexibiliteit dan de regels van hun werkgever eigenlijk toelaten. Dit percentage ligt echter wel lager dan het wereldwijde gemiddelde, waarbij ruim 47 procent van de werknemers meer flexibiliteit ervaren. Volgens ADP komt dit mogelijk omdat we in Nederland en de rest van Europa al meer gewend zijn op het gebied van flexibel werken. Desondanks geeft meer dan 30 procent van de werknemers aan dat ze wel beoordeeld worden op het feit dat ze gebruikmaken van deze flexibiliteit.

Martijn Brand, algemeen directeur van ADP Nederland: "Als werknemers het idee hebben dat zij niet met een gerust hart gebruik kunnen maken van die flexibiliteit, kan dit leiden tot onnodige stress. Het is dus belangrijk dat de richtlijnen en mogelijkheden duidelijk zijn en het management het goede voorbeeld geeft. Zeker nu we in een situatie komen waarin de meeste coronamaatregelen zijn opgeheven."

Wereldwijd ervaarden fulltimers meer (49 procent) flexibiliteit dan parttimers (33 procent). Wat verder opvalt, is dat werknemers met kinderen (52 procent) meer flexibiliteit van de werkgever ervaren dan werknemers zonder kinderen (42 procent). Brand: "Dit kan mede te danken zijn aan het feit dat werknemers met kinderen meer flexibiliteit nodig hadden omdat de kinderopvang en de scholen op sommige momenten gesloten waren."

Woonsituatie

Ruim 43 procent van de werknemers geeft aan dat zij hun thuissituatie hebben moeten aanpassen vanwege de coronacrisis. Denk daarbij aan het creëren van een werkplek, inclusief bureau, bureaustoel en extra computerschermen. Brand: "Het is aan werkgevers om dit goed te faciliteren. Want ook als je werknemers thuiswerken, blijft de werkgever verantwoordelijk voor de werkomstandigheden. Soms kan een goede bureaustoel of een extra computerscherm al een groot verschil maken. Blijf ook nu nog met je werknemers in gesprek hierover, omdat veel werknemers waarschijnlijk in hybride vorm zullen blijven werken: deels thuis en deels op kantoor."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.