Nieuws

CBS: horeca profiteert van versoepelingen in tweede kwartaal

De horeca heeft in het tweede kwartaal geprofiteerd van de versoepelingen van de coronamaatregelen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mede daardoor steeg de omzet flink ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toch is de verkoop in de horeca nog ver verwijderd van het niveau van voor de coronacrisis. De sector is boos over het stopzetten van de steunmaatregelen.

Ten opzichte van 2019 lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 35 procent lager. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar steeg de omzet met 38 procent. De horeca moest een deel van het tweede kwartaal van 2020 helemaal dicht blijven. In mei van dat jaar mochten restaurants en cafés onder voorwaarden gedeeltelijk open.

Later in 2020 werden er weer strengere maatregelen ingevoerd. Die maatregelen werden in de loop van dit jaar weer versoepeld. Vanaf begin juni mocht de horeca een stukje verder open en later in de maand mocht de horeca de reguliere openingstijden hanteren.

Mede daardoor hebben eet- en drinkgelegenheden in het tweede kwartaal 43 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van cafés nam het sterkst toe, met 156 procent. Restaurants boekten in het tweede kwartaal 71 procent meer omzet dan een kwartaal eerder. De omzet van fastfoodrestaurants steeg met 15 procent en die van kantines en catering steeg met 8 procent.

Hotels noteerden in het tweede kwartaal ruim 60 procent meer omzet dan in het voorgaande kwartaal. De omzet van overige aanbieders van overnachtingen, waaronder vakantieparken, nam in het tweede kwartaal met 3 procent toe.

Stoppen steunmaatregelen

Hoewel de omzetten dus weer stijgen, is de horeca niet blij met de aankondiging van het kabinet om per 1 oktober te stoppen met steunmaatregelen. Het kabinet laat de sector "keihard vallen in het zicht van de haven", aldus brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN).  

Volgens KHN zal het herstel voor de horeca nog lang duren. De meeste horecaondernemers kampen met cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren. Het probleem zit met name in het uitblijven van internationaal toerisme en internationaal zakelijk verkeer, congressen en evenementen. Die worden pas na 2022 weer "substantieel", meent KHN. Clubs en het nachtleven mogen daarnaast op zijn vroegst pas op 1 november weer open.

KHN vreest dat er in de laatste maanden van dit jaar en volgend jaar veel zaken om gaan vallen en ook  dat de positie van werknemers onder druk komt te staan, als de steun per 1 oktober wegvalt. De brancheorganisatie pleit voor een schuldenfonds, om de afbouw van met name coronagerelateerde belastingschulden en huurachterstanden te kunnen garanderen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.