Nieuws

FTM: 'Accountants kunnen NOW-subsidies niet op tijd controleren'

Vooral kleinere, voor het mkb werkende accountantskantoren dreigen "te verzuipen" in al het werk dat gemoeid is met de verantwoording van de NOW-subsidiegelden. Dat schrijft onderzoeksplatform Follow The Money.

FTM deed navraag bij de acht grootste accountantskantoren in Nederland. Accountants raken "nogal eens verstrengeld in de regelgeving", blijkt uit die rondgang. Ook de NBA kreeg vragen van de onderzoeksjournalisten. De regeling met goedkeuring achteraf is "zo ingewikkeld dat we het niet op tijd afkrijgen", aldus de beroepsorganisatie. "In sommige gevallen lukt het niet om goedkeuring te geven."

Volgens FTM is er van de circa achttien miljard euro aan uitgekeerde NOW-subsidies bijna zeven miljard ten onrechte verstrekt, omdat ondernemers "te gulzig" waren met hun voorschotaanvraag. Het vraagt soms heel veel inspanning en gedoe om dat geld weer terug te storten, blijkt uit een voorbeeld van een Friese ondernemer. Die probeert al maanden € 188.000 te veel aan subsidie terug te storten naar het UWV, maar kan dat niet zonder verklaring van de accountant. Een "administratief labyrinth", aldus FTM en "exemplarisch" voor veel zaken rondom de verantwoording van NOW-gelden.

Laveren tussen letter en geest

Volgens hoogleraar accountancy Marcel Pheijffer had de overheid de controletaak beter zelf op zich kunnen nemen, eventueel met inschakeling van accountants. Accountants moeten nu "laveren tussen de letter en de geest van de NOW", zo stelt hij. "Hoe streng moet je zijn als niet alle spelregels helder zijn?"

De acht grote kantoren zeggen tegenover FTM grote achterstanden te zien ontstaan bij de verwerking van definitieve NOW-berekeningen. Dat is nog maar het begin, aldus de site, want ze zijn nog bezig met de afwikkeling van NOW1 en de volgende tranches moeten nog komen. "Dat gaat nog jaren duren."

Het grootste deel van de afwikkeling komt bovendien terecht bij kleinere kantoren in de regio en het is maar de vraag hoe het daarmee gaat aflopen. Vaak denken accountantskantoren met hun klanten mee, "om ze te helpen ontsnappen aan de regelgekte van het UWV", aldus FTM.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.