Nieuws

Horeca kromp veertig procent in 2020

Mede door de lockdowns kende de horeca in 2020 met 40,6 procent de sterkste krimp van de toegevoegde waarde van alle bedrijfstakken. Dit had ook gevolgen voor toeleveranciers. De toelevering door de drankenindustrie halveerde.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De drankenindustrie leverde in 2020 voor 215 miljoen euro aan de horeca; een krimp van 5,1 procent van de totale productie van de drankenindustrie. Die industrie werd daarmee relatief het sterkst geraakt van de toeleverende bedrijfstakken aan de horeca.

Van de totale productie door de drankenindustrie werd in 2019 nog tien procent afgenomen door de Nederlandse horeca, in 2020 daalde dit aandeel naar vijf procent. De totale productie van de drankenindustrie was 8,7 procent lager dan in 2019 (gecorrigeerd voor prijsveranderingen).

Andere toeleveranciers

In 2020 nam ook de vraag vanuit de horeca naar producten uit andere bedrijfstakken af. Zo daalde de inkoop bij de voedingsmiddelenindustrie, in 2019 nog de grootste toeleverancier, met bijna een derde. Ook van energiebedrijven, uitzend- en reisbureaus werden fors minder producten afgenomen.

Creatieve diensten, kunst en amusement, uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling ondervonden ook een relatief grote daling van leveringen aan de horeca. Bij deze bedrijfstakken bedroeg de afname respectievelijk 1,9 en 1,7 procent van de totale productie.

Naar de exploitatie van onroerend goed ging daarentegen net zo veel geld als in 2019. Het gaat daarbij voornamelijk om de huur van horecapanden.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.