Nieuws

CBS: productie industrie in juli op hoogste niveau ooit

De Nederlandse industrie produceerde in juli opnieuw flink meer dan een jaar eerder. Ook ten opzichte van juli 2019 ligt de productie veel hoger, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau spreekt zelfs van het hoogste productieniveau ooit.

De stijging van de gemiddelde dagproductie kwam uit op 14,1 procent ten opzichte van een jaar geleden, toen de productie net weer opkrabbelde van de door de coronacrisis veroorzaakte dip. Tegenover juli 2019 lag de productie 9 procent hoger.

De groei was aanwezig in ruim driekwart van alle onderdelen van de industrie. Zo produceerde de machine-industrie haast twee derde meer dan een jaar eerder. De transportmiddelenindustrie zag de productie echter met 6 procent krimpen. In deze branche, die onder meer auto- en vrachtwagenproducenten bevat, hadden bedrijven last van de wereldwijde chiptekorten en moesten enkele fabrieken om die reden stil worden gelegd.

Ondernemers in de industrie werden in augustus minder positief, stelde het CBS verder. Al ligt het vertrouwen nog altijd ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Export

De export van goederen lag in juli 8,4 procent hoger dan een jaar eerder en 8,8 procent hoger dan in juli 2019. Er gingen vooral meer machines, chemische producten en metaalproducten naar buitenlandse klanten. De import lag 8 procent hoger dan in juli 2020 en 5,9 procent hoger dan twee jaar geleden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.