Nieuws

Fiscaal surfen - Week 35

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Corona

Kabinet stopt na september met steunpakketten voor banen en economie
Het kabinet stopt per 1 oktober met de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd.

Bijzonder uitstel van betaling aanvragen kan nog tot 1 oktober 2021. Verlengen is niet meer nodig
Bent u ondernemer en kunt u door de coronacrisis uw belasting niet op tijd betalen? En hebt u nog geen bijzonder uitstel van betaling? Vraag dat dan zo snel mogelijk aan. Dit kan nog tot en met 30 september 2021. Als u nu bijzonder uitstel aanvraagt, dan loopt dat tot 1 oktober 2021. Hebt u al bijzonder uitstel, en loopt dat af vóór 1 oktober 2021? Dan hoeft u vanaf 30 augustus 2021 geen verlenging van uw bijzonder uitstel aan te vragen. Dat loopt automatisch door tot 1 oktober 2021, voor alle belastingen waarvoor u bijzonder uitstel hebt.
(Bron: Belastingdienst)

3 fiscale coronamaatregelen worden verlengd tot eind 2021 (update)
Het demissionair kabinet heeft besloten 3 belastingmaatregelen die eerder zijn genomen vanwege de coronacrisis, te verlengen tot en met 31 december 2021.
(Bron: Belastingdienst)

Belastingplan

Prinsjesdag 2021: verwachte wijzigingen rond vastgoed
Welke maatregelen zijn te verwachten rond de eigen woning en ander vastgoed in het Pakket Belastingplan 2022?
(Bron: Taxence)

Eigenwoningregeling

Voorgenomen wetswijziging eigenwoningregeling
Partners met een eigenwoningreserve of een bestaande eigenwoningschuld die gezamenlijk een eigen woning aanschaffen en financieren, krijgen mogelijk te maken met een niet beoogde beperking van de renteaftrek. De staatssecretaris beoogt in het Wetsvoorstel overige fiscale maatregelen 2022 de bestaande overkill in de eigenwoningregeling weg te nemen.
(Bron: Taxence)

Btw

Btw-positie commissaris en toezichthouder nog verder verduidelijkt
De btw-positie van de toezichthouders is al geruime tijd onderwerp van discussie. Enige tijd geleden hebben wij u geïnformeerd over een belangrijk besluit waarin de Staatssecretaris aangeeft wanneer een toezichthouder geen ondernemer (meer) is voor de btw. Dit besluit liet echter nog ruimte voor twijfel. Onlangs heeft de Staatssecretaris in een besluit verdere verduidelijking gegeven.
(Bron: BDO)

Overdrachtsbelasting

Nog te vroeg voor conclusies effecten startersvrijstelling
Het is nog te vroeg om op basis van de huidige cijfers definitieve uitspraken te doen over het prijseffect van de Wet differentiatie overdrachtsbelasting op de woningmarkt. Dat antwoordt staatssecretaris Vijlbrief op kritische Kamervragen over het invoeren van de prijsopdrijvende startersvrijstelling.
(Bron: Taxence)

Belastingontwijking

FTM: Veel artiesten ontweken belastingen via Nederland
Niet alleen populaire bands als de Rolling Stones en U2 brachten hun muziekrechten onder in Nederland om belasting te ontwijken, ook andere succesvolle artiesten deden dat. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money, dat spreekt over 'DiscoLeaks'.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.