Nieuws

KPMG: Record aan fintech-investeringen in eerste helft 2021

Niet eerder zijn investeringen in fintech-bedrijven zo groot geweest als in de eerste zes maanden van dit jaar. Wereldwijd kwamen de investeringen uit op $ 98 miljard in de eerste helft van 2021, tegenover ruim $121 miljard over heel 2020.

Het aantal investeringen van venture capitals is meer dan verdubbeld naar $ 52.3 miljard, ten opzichte van eerder $ 22.5 miljard. Ook in Europa zijn records gebroken, met meer dan $ 39 miljard aan fintech-investeringen begin dit jaar, tegenover $ 26 miljard over geheel 2020. Dat blijkt uit een tweejaarlijkse analyse in het zogenaamde Fintech Pulse-rapport van KPMG.

Het merendeel van de fintech-investeringen in Europa komt voor rekening van het Verenigd Koninkrijk ($24.5 miljard), gevolgd door de Scandinavische regio. Met $ 805 miljoen is in Nederland het meeste geld geïnvesteerd in betaalbedrijf Mollie. Dankzij die kapitaalinjectie is de waarde van dat fintech-bedrijf inmiddels gestegen naar € 5,4 miljard; meer dan de helft van de beurswaarde van ABN Amro. Ook de Nederlandse bank Bunq is verrijkt met een investering van $ 227 miljoen.

ESG-investeringen

Veel aandacht gaat uit naar investeringen op het Environmental, Social en Governance (ESG)-terrein, bijvoorbeeld rondom financiële inclusie, carbon tracking en offsets. "Beleggers en investeerders willen niet langer alleen inzicht hebben in de directe financiële opbrengsten in fintech-bedrijven", aldus Martijn Berghuijs, Partner Fintech Advisory bij KPMG. "Ook de vraag hoe deze investeringen tot stand komen en wat daarbij de invloed is op mens, milieu en samenleving wordt steeds belangrijker. Dat verklaart de groeiende aandacht voor investeringen in ESG-gerelateerde fintech-initiatieven."

Er is inmiddels sprake van een grote verscheidenheid aan fintech-sectoren, stelt KPMG, zoals de markt voor wet- en regelgeving, digitale valuta, cybersecurity en welzijn. Naar verwachting zijn de initiatieven van de Europese Centrale Bank voor de ontwikkeling van een digitale euro ('CBDC') ook van grote invloed op Europese fintech-investeringen.

Het totaal aantal deals in de wereldwijde fintech-markt komt uit op 2456 in de eerste helft van 2021, tegenover 3520 deals over geheel 2020. Zowel fusies en overnames, bedrijfsinvesteringen als investeringen van venture capitals blijven in rap tempo stijgen, zo blijkt het KPMG-rapport. De rapportage over de fintech-sector verschijnt jaarlijks sinds 2016.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.