Nieuws

Omzet transportbranches in de plus, maar nog onder niveau 2019

De omzet in de transportsector lag in het tweede kwartaal meer dan twintig procent hoger dan in het door coronamaatregelen getroffen tweede kwartaal van 2020. Tegelijk lag de totale omzet ruim vier procent onder het niveau van het tweede kwartaal van 2019.

Alle branches die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van het personenvervoer, zagen de omzet sterk toenemen. In de luchtvaart verdubbelde de omzet ten opzichte van een jaar eerder, maar lag de omzet wel ruim de helft lager dan in 2019. Bij het personenvervoer over land is het verschil met 2019 minder groot. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De omzet van goederenwegvervoerders nam met bijna 19 procent toe ten opzichte van vorig jaar. Bij de zee- en binnenvaart steeg de omzet met respectievelijk 3,3 en 8,6 procent, maar het omzetniveau lag bij beiden nog lager dan in 2019.

Opslag en parkeren

Door de toegenomen bedrijvigheid werd ook meer gebruikgemaakt van de diensten van opslag- en expeditiebedrijven en van parkeerbedrijven. Post- en koeriersdiensten zagen de omzet nog steeds toenemen, al was de stijging iets minder groot dan voorgaande kwartalen.

Van de transportbedrijven verwacht iets meer dan de helft dat de omzet in het derde kwartaal gelijk blijft. Een kleine dertig procent verwacht dat deze zal toenemen. 84 procent van de transportbedrijven verwacht dat de prijzen gelijk blijven. Het overgrote deel van de ondernemingen (96 procent) denkt met evenveel of met meer mensen aan het werk te zijn.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.