Nieuws

Overnamemarkt definitief hersteld

In de eerste helft van 2021 heeft de Nederlandse overnamemarkt zich definitief hersteld. Het aantal verkooptransacties steeg met 21 procent, zo blijkt uit onderzoek. Daarmee zit de overnamemarkt weer op het niveau van voor de coronacrisis, maar er zijn wel grote verschillen tussen sectoren.

In de afgelopen zes maanden werden vooral meer bedrijven verkocht in de sectoren e-commerce en media, reclame & communicatie en automotive, transport & logistiek. In de sector horeca, toerisme en recreatie vonden de minste transacties plaats. Het aandeel bedrijfsverkopen in de sector horeca, toerisme en recreatie daalde zelfs met zeventig procent.

In de afgelopen zes maanden werden ook weer meer grotere bedrijven verkocht: het aandeel transacties met een dealwaarde boven de € 10 miljoen steeg van negen naar elf procent. Gemiddeld werd in de eerste helft van 2021 voor een mkb-bedrijf 4,85 keer de brutowinst betaald, evenveel als in de tweede helft van 2020.

Een en ander blijkt uit de Overname Barometer, een periodiek onderzoek van overnameplatforms Brookz en Dealsuite naar cijfers en trends in de Nederlandse overnamemarkt. Het onderzoek vond plaats onder 268 Nederlandse fusie & overname-advieskantoren, die zich richten op bedrijven met een omzet tussen 0,5 en 30 miljoen euro.

Duurzaamheid belangrijker

Voor het eerst werd voor de Overname Barometer ook onderzoek gedaan naar de impact van ESG (Environmental, Social en Governance) op de waardering van mkb-bedrijven. Daaruit blijkt dat bij het kopen van een bedrijf steeds meer naar duurzaamheidsaspecten wordt gekeken.

Het meewegen van ESG-factoren in de investeringsbeslissing zal in de komende jaren de standaard worden, zo menen de overnameplatforms. Volgens de deelnemende adviseurs is ESG al in 32 procent van de gevallen formeel onderwerp bij de investeringsbeslissing, maar het weegt nog maar bij drie procent van de gevallen zwaarwegend of zelfs doorslaggevend mee. Een overgrote meerderheid (86 procent) van de deelnemers verwacht dat de impact van ESG op de bedrijfswaarde van mkb-ondernemingen in de toekomst zal toenemen.

De vooruitzichten voor de overnamemarkt in de tweede helft van 2021 zijn positief. Zestig procent van alle adviseurs verwacht dat de markt de komende zes maanden verder zal aantrekken. Volgens 37 procent blijft de overnamemarkt op zijn minst stabiel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.