Nieuws

Vakbonden willen kortere werkweek, werkgevers zien er niets in

Vakbonden CNV en FNV streven naar een kortere werkweek, onder meer om problemen zoals burn-outs te voorkomen. Werkgevers zien niets in het plan en willen juist dat deeltijdwerkers meer gaan werken, gezien de krappe arbeidsmarkt.

CNV wil zo snel mogelijk een 30-urige werkweek en FNV streeft naar een 32-urige. CNV wil de komende tijd bij cao-onderhandelingen meer inzetten op de kortere werkweek. Volgens de vakbond blijkt uit eigen onderzoek dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit is verdubbeld tot een op de vijf. "Honderdduizenden mensen zitten er helemaal doorheen", aldus CNV.

FNV wil vooral dat werknemers meer zeggenschap krijgen over werktijden. Zo zouden ze werk en privé beter kunnen combineren. Minder uren werken is daar een middel toe. 

"Nederland kent een lange historie van deeltijdwerken, waarover werkgever en werknemer prima samen afspraken kunnen maken", laten werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie weten. Volgens de werkgevers zijn er al grote tekorten aan personeel, onder meer in de zorg, die door de plannen alleen maar groter zouden worden.

Kosten

Ook willen de werkgevers weten wie de kosten moeten dragen wanneer werknemers minder gaan werken. Daarnaast is het volgens de ondernemers maar de vraag of een dertigurige werkweek daadwerkelijk leidt tot minder burn-outs. "Een burn-out is zelden alleen het gevolg van werk, maar veel vaker van een combinatie van factoren", aldus een woordvoerder.

Het moment is volgens CNV echter goed, nu de economie zeer sterk herstelt van de coronacrisis. De vakbond zou graag zien dat de Nederlandse overheid het voortouw neemt bij het invoeren van een kortere werkweek."Onze wens is dat ook mensen die nu in kleine deeltijdbanen werken, straks 30 uur werken. Hiermee creëren we ook een betere balans tussen mannen en vrouwen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.