Nieuws

Veel bedrijfskantines ontkomen aan controleplicht coronapas

Cateraars in bedrijfspanden hoeven klanten niet op een coronatoegangsbewijs te controleren als die ruimte is afgesloten voor algemeen publiek. Dat is anders in kantines die vrij toegankelijk zijn, zoals in ziekenhuizen.

Vanaf 25 september moet iedereen ouder dan 13 jaar gecontroleerd worden op een coronatoegangsbewijs bij het bezoeken van publieke horecagelegenheden, zolang het om binnenruimtes gaat. Maar bedrijfskantines in afgesloten kantoren zijn niet publiek, aldus Veneca, koepelorganisatie voor cateraars. Daar hoeft cateringpersoneel dus niet te checken of iemand is gevaccineerd, negatief is getest op corona of onlangs is hersteld van Covid-19.

Sommige cateraars zijn echter actief vanuit locaties die vrij toegankelijk zijn, bijvoorbeeld in een hotel of een ziekenhuis, en moeten dus toch aan bezoekers om een QR-code vragen. Zij vrezen voor extra belasting van het personeel, terwijl er al schaarste is aan geschikte arbeidskrachten.

Weinig last

Sodexo, een van de grotere cateringbedrijven in Nederland, heeft naar eigen zeggen weinig last van onduidelijkheid over de regels rond de coronapas. "Wij hebben vooral ruimtes in besloten kantoren. Daar hoeven wij niet te checken."

In de horecasector zijn kritische geluiden te horen over de verplichte coronapas. Op een speciale website staan honderden cafés en restaurants die aankondigen hun gasten niet te gaan controleren op een coronatoegangsbewijs. Op basis van ervaringen in landen waar de coronapas al is ingevoerd, stellen anderen juist dat toegang met de QR-code nauwelijks extra moeite kost. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.