Nieuws

ADP: gemiddeld een tientje extra op de loonstrookjes dit jaar

Werknemers gaan er dit jaar gemiddeld een tientje per maand op vooruit. Een werknemer met een minimumloon krijgt er maandelijks 19 euro bij. Werknemers met een modaal inkomen houden 9 euro meer over. Parttimers en jongeren moeten juist een paar euro's per maand inleveren.

Dat blijkt uit berekeningen van loonstrookjesverwerker ADP. De lichte stijging in het nettoloon komt door een lager belastingtarief in de eerste schijf en hogere heffingskortingen. Ook is er een stijging van het wettelijk minimumloon, dat dit jaar met een paar tientjes verhoogd is.

Werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon, zoals mensen in deeltijd en jongeren onder de 21 jaar, krijgen dit jaar minder arbeidskorting en houden dus minder over per maand. In vergelijking met vorig jaar moet iemand met een deeltijd-brutoloon van 1700 euro per maand zo'n 3 euro inleveren.

In bijna alle sectoren gaan werkenden erop vooruit. Er zijn wel wat kleine verschillen tussen sectoren en dat komt door gewijzigde pensioenpremies. De overheid valt daarbij op, omdat de pensioenpremie daar daalt.

Waar gepensioneerden vorig jaar achterbleven, gaan ze er dit jaar op vooruit. Dat komt door een verhoging van de AOW-uitkeringen, lagere belastingen en een lagere bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). Een aanvullend pensioen van vijfhonderd euro per maand stijgt dit jaar met 1,33 euro. Een aanvullend pensioen van 2500 euro per maand kan rekenen op een stijging van 7 euro per maand.

Werkgevers mogen voor het thuiswerken vanwege corona dit jaar een onbelaste vergoeding van 2 euro per dag geven aan hun personeel. Werknemers kunnen zo gecompenseerd worden voor extra uitgaven aan bijvoorbeeld stroom, verwarming, koffie en toiletpapier.

Reiskosten

De thuiswerkvergoeding is evenwel niet zaligmakend. Sinds begin dit jaar hoeven werkgevers geen vaste reiskostenvergoeding meer te geven, maar alleen de daadwerkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. De thuiswerkvergoeding compenseert volgens ADP het wegvallen van deze reiskostenvergoeding veelal niet. Dat komt ook omdat de inflatie gestegen is en de lichte nettoloonstijgingen de stijgende kosten voor levensonderhoud niet zullen compenseren.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.