Nieuws

Financiële bestuurders maken zich zorgen over kostenstijgingen

Financiële bestuurders maken zich wereldwijd zorgen over de stijgende operationele kosten.

Dat blijkt uit de Global Economic Conditions Survey (GECS), de wereldwijde enquête van IMA en ACCA onder bijna 2.500 accountants, waaronder 150 cfo’s. De GECS-bezorgdheidsindex over de operationele kosten blijft verder stijgen en bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds het eerste kwartaal van 2019. De bezorgdheid over de operationele kosten is meer dan verdubbeld over het afgelopen jaar en zal waarschijnlijk op een verhoogd niveau blijven in het begin van 2022. Een van de grote redenen hiervoor is de stijgende lonen, en krapte op de arbeidsmarkt.

In de cijfers is ook te zien dat het vertrouwen in de economie in Q4 2021, net als in Q3, weer gedaald is, voornamelijk vanwege de nieuwe coronavariant omikron. In West-Europa, waar de Omicronvariant als eerst grootschalig uitbrak, vond de grootste daling plaats en daar was de daling ook als eerste zichtbaar.

Impact omikron beperkt

De impact van de restricties die eind 2021 werden aangekondigd, lijkt vooralsnog echter klein. In tegenstelling tot het vorige kwartaal zijn de orders in Q4 dan ook wereldwijd gestegen. De grootste stijgingen vonden plaats in West-Europa en Noord-Amerika. In het laatste kwartaal stond de Nederlandse productie op het hoogste niveau ooit en de orders in West-Europa en Noord-Amerika zijn nu het hoogst van alle regio's.

Financiële bestuurders verwachten wel dat de inflatie nog verder zal stijgen in 2022. De Nederlandse inflatie bedroeg in december 6.4 procent en is daarmee koploper in de eurozone. De hoogte van de inflatie is te danken aan verschillende factoren, zoals de hogere energieprijzen en transportkosten.

Vooruitzichten 2022

De meeste financiële professionals verwachten dat de omikrongolf in de eerste maanden van 2022 zal afnemen en dat de tekorten in de distributieketen enigszins zullen verminderen.

De twee zogenoemde GECS-angstindexen, die de bezorgdheid bij accountants over mogelijke faillissementen bij klanten en leveranciers, zijn weinig veranderd ten opzichte van het vorige kwartaal. Beide indexen liggen nog steeds boven het niveau van voor de pandemie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.