Nieuws

KVK: veel stoppers in december, groei in gezondheidszorg

In december was er een forse toename van het aantal ondernemers die stopte met de bedrijfsactiviteiten. In de gezondheidszorg is echter een sterke stijging te zien.

Dit blijkt uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven over december 2021. Over de hele linie was het aantal starters in het Nederlandse bedrijfsleven in december net een procent lager dan in dezelfde maand in 2020.. Ook in de voorgaande twee maanden was het aantal starters iets lager dan vorig jaar. In december 2021 zijn er per saldo 3.571 bedrijven bij gekomen. De stand op 1 januari 2022 is 2.199.387.

Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, die voor de KVK de cijfers duidt, geeft aan dat het aantal starters nog steeds erg hoog is vergeleken met de pre-corona tijd, wat volgens hem betekent dat er nog steeds veel vertrouwen in de economie is.

Het aantal stoppers neemt ten opzichte van dezelfde maand in 2020 wel vrij fors toe, namelijk met 22 procent. De sterkste toename van het aantal stoppers doet zich voor in de sector Land- en tuinbouw (30 procent). Hoewel het niet om heel grote aantallen gaat, is de toename volgens de KVK toch opvallend. Het gaat hier vooral om ondernemers in de branche Dienstverlening voor de akker- en/of tuinbouw, niet om agrarische bedrijven zelf.

Knoben: "Het aantal vrijwillige stoppers piekt vrijwel altijd aan het einde en het begin van het jaar. Dat is voor ondernemers een 'natuurlijk' moment om ermee te stoppen. Het opnieuw instellen van vrij strenge coronamaatregelen zou voor ondernemers ook een aanleiding kunnen zijn geweest om plannen om te stoppen daadwerkelijk uit te voeren. De toename van het aantal stoppers in de land- en tuinbouw is waarschijnlijk te relateren aan de grote en langdurige onzekerheid waar ondernemers in dit deel van de economie mee te maken hebben."

Faillissementen

In december 2021 zijn er 171 bedrijven failliet gegaan (inclusief eenmanszaken*), 4 procent meer dan in december 2020. Tussen februari 2021 en oktober 2021 kwam het maandelijks aantal faillissementen niet boven de 150 uit. In november vorig jaar steeg dit aantal naar 153. Vóór april 2020 lag het tussen de 250 en 300 per maand.

Het aantal faillissementen klimt volgens Knoben langzaam naar een 'normaal' niveau, vanwege het afbouwen of versoberen van steunmaatregelen en terugbetalingen van eerder ontvangen steun. "Dit in ogenschouw nemend valt het aantal faillissementen nog erg mee."

Gezondheidszorg

De sector gezondheid kent de grootste toename van het aantal starters ten opzichte van dezelfde maand in 2020, namelijk 34 procent. Volgens Knoben is daarin duidelijk de invloed van overheidsbeleid zichtbaar. "Door het privatiseren van delen van de zorg ontstaan steeds meer kansen voor ondernemers in dit domein. Het grote aantal nieuwe starters in de kinderopvang past bijvoorbeeld goed bij de plannen uit Den Haag om kinderopvang op termijn gratis en breed beschikbaar te maken."

Ook in de Bouw (+15 procent), Logistiek (+13 procent), Horeca (+12 procent) en Cultuur, sport en recreatie (+12 procent) is er groei. Minder starters zijn er in de Detailhandel (-26 procent), bij de inanciële instellingen (-19 procent), Groothandel (-15 procent), en de sector Energie, water en milieu (-14 procent).

Dynamiek

Knoben stelt dat het hoge aantal starters en stoppers duidt op een gezonde economische dynamiek. Een opvallend patroon is volgens hem wel dat het aantal stoppers hoog is in gebieden waar het aantal starters laag is en andersom. Dat zou de economische ongelijkheid binnen Nederland versterken, een trend die hij al geruime tijd zegt te signaleren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.