Nieuws

'Miljarden omzetschade voor winkels door lockdown'

De omzetschade die winkels hebben opgelopen sinds het ingaan van de nieuwe lockdown op 19 december, loopt inmiddels in de miljarden euro's. Brancheorganisatie INretail pleit voor heropening en een nieuwe TOGS-regeling.

De economische schade van gesloten winkels is gigantisch, aldus INretail, die uitgaat van inmiddels zo'n twee miljard aan omzetverlies. De brancheorganisatie verwijst naar de gevolgen tijdens de lockdown in januari vorig jaar, toen bij driekwart van de gesloten winkels de omzet daalde met zestig tot honderd procent en liquiditeitsproblemen snel groeiden. "De sociale schade is ook immens: jongeren die niet kunnen werken, mensen die geen aankopen dichtbij kunnen doen en winkelstraten zonder ziel", zo stelt INretail.

De branchevereniging wil naast heropening van de winkels ook een nieuwe TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers in Getroffen Sectoren). Veel getroffen ondernemers kunnen geen beroep doen op de vaste lasten-regeling TVL, omdat tijdens de lockdown een nieuw kwartaal is gestart en de tegemoetkoming per kwartaal wordt berekend.

Broodroof

Volgens INretail heeft de eerdere TOGS-regeling goed gewerkt en zou deze nu moeten bestaan uit een vast percentage van de omzet, ter compensatie van de huidige lockdownperiode. "Het steekt dat de winkelsector opnieuw zwaar wordt getroffen en tegelijk zijn de zogenaamde 'ruimhartige' regelingen voor ondernemers niet bereikbaar door de criteria die gelden", aldus INretail.

De organisatie spreekt van "broodroof", omdat Nederlanders de afgelopen weken wel gretig gingen winkelen in België en Duitsland. INretail is ook bezorgd over de sociale schade die ontstaat door de huidige beperkingen. "Door de lockdown kunnen veel mensen niet het werk in de winkel doen waarvan ze gelukkig worden."

Ook MBK-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten voor heropening van winkels op 14 januari, de huidige einddatum van de lockdown. Desnoods met aanvullende maatregelen zoals het laten zien van de QR-code bij betreden van een winkel, of een maximaal aantal klanten afhankelijk van het winkeloppervlak.

In de retailbranche werken circa 350.000 mensen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.