'Miljarden omzetschade voor winkels door lockdown'
De omzetschade die winkels hebben opgelopen sinds het ingaan van de nieuwe lockdown op 19 december, loopt inmiddels in de miljarden euro's. Brancheorganisatie INretail pleit voor heropening en een nieuwe TOGS-regeling.
De economische schade van gesloten winkels is gigantisch, aldus INretail, die uitgaat van inmiddels zo'n twee miljard aan omzetverlies. De brancheorganisatie verwijst naar de gevolgen tijdens de lockdown in januari vorig jaar, toen bij driekwart van de gesloten winkels de omzet daalde met zestig tot honderd procent en liquiditeitsproblemen snel groeiden. "De sociale schade is ook immens: jongeren die niet kunnen werken, mensen die geen aankopen dichtbij kunnen doen en winkelstraten zonder ziel", zo stelt INretail.
De branchevereniging wil naast heropening van de winkels ook een nieuwe TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers in Getroffen Sectoren). Veel getroffen ondernemers kunnen geen beroep doen op de vaste lasten-regeling TVL, omdat tijdens de lockdown een nieuw kwartaal is gestart en de tegemoetkoming per kwartaal wordt berekend.
Broodroof
Volgens INretail heeft de eerdere TOGS-regeling goed gewerkt en zou deze nu moeten bestaan uit een vast percentage van de omzet, ter compensatie van de huidige lockdownperiode. "Het steekt dat de winkelsector opnieuw zwaar wordt getroffen en tegelijk zijn de zogenaamde 'ruimhartige' regelingen voor ondernemers niet bereikbaar door de criteria die gelden", aldus INretail.
De organisatie spreekt van "broodroof", omdat Nederlanders de afgelopen weken wel gretig gingen winkelen in België en Duitsland. INretail is ook bezorgd over de sociale schade die ontstaat door de huidige beperkingen. "Door de lockdown kunnen veel mensen niet het werk in de winkel doen waarvan ze gelukkig worden."
Ook MBK-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) pleiten voor heropening van winkels op 14 januari, de huidige einddatum van de lockdown. Desnoods met aanvullende maatregelen zoals het laten zien van de QR-code bij betreden van een winkel, of een maximaal aantal klanten afhankelijk van het winkeloppervlak.
In de retailbranche werken circa 350.000 mensen.
Gerelateerd

Rekenkamer: Rechtmatigheid bestedingen verder onder druk
Van bijna vijf procent van alle verplichtingen die de rijksoverheid in 2021 aanging en die leiden tot uitgaven in de toekomst, staat de rechtmatigheid niet vast....

Ruim twintig ondernemers opgepakt om fraude met coronasteun
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun.

'Een vijfde van de ondernemers vreest voor terugbetalen coronasteun'
Een vijfde van de ondernemers maakt zich zorgen over het moeten terugbetalen van de ontvangen coronasteun.

NBA: overheid moet één aanpak hanteren voor terugbetalen coronaschulden
De overheid moet één aanpak ontwikkelen voor het terugbetalen van coronaschulden door ondernemers, waaronder ook belastingschulden. Een langere aflosperiode dan...

RVO: laatste kans om omzet eerste drie TVL-periodes door te geven
Ondernemers die Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben aangevraagd voor de eerste drie periodes van de regeling en nog geen werkelijke omzet hebben doorgegeven...