Nieuws

Omikron drukt bedrijvigheid in eurolanden

De nieuwe golf coronabesmettingen met de omikronvariant remt de bedrijvigheid in de eurozone.

Vooral dienstverlenende bedrijven zoals winkels, restaurants, cafés en vervoerders, kampen volgens de Britse marktonderzoeker IHS Markit met aangescherpte beperkingen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Daardoor groeit de economie minder hard, stelt econoom Joe Hayes van het bureau.

Een graadmeter van IHS Markit die de bedrijvigheid in de dienstensector meet, daalde naar 53,3 in december; fiks lager dan de stand van 55,4 in november. Ieder cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp. Ook als wordt gekeken naar de industrie en dienstensector samen was sprake van vertraagde groei, doordat productiebedrijven last hebben van schaarste aan onderdelen.

Krimp

In Duitsland was zelfs sprake van lichte krimp, waar eerdere cijfers nog op stagnatie wezen. Volgens de marktonderzoeker komt dit doordat de anticoronamaatregelen in de grootste economie van de eurozone relatief zwaar zijn. Maar de groeivertraging was ook in veel andere landen te zien", meldt hij in een toelichting.

"De verspreiding van omikron had duidelijk grote impact op de dienstensector. Klanten zijn weer voorzichtiger door de nieuwe variant", aldus econoom Hayes. "Versoepelde reisbeperkingen zorgden voor meer toerisme in de voorgaande maanden, wat de dienstverleners in de eurozone verder hielp. Maar dit effect verdween in december."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.