Ondernemers: 'Open samenleving weer vanaf 15 januari'
Ondernemersorganisaties willen dat de huidige lockdown dit weekend wordt opgeheven, omdat de huidige situatie volgens de organisaties "niet meer te doen" is.
MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat het beleid er volledig op wordt gericht om de economie weer te openen vanaf 15 januari. "Voor ondernemers is de lockdown niet meer te doen, voor de hele samenleving niet en alle andere landen in Europa zijn ook grotendeels open. Daarnaast weten we inmiddels meer van de Omikron-variant dan begin december."
De ondernemersorganisaties hebben er begrip voor dat de lockdown in december werd ingesteld, omdat er toen nog weinig bekend was over de nieuwe variant. Maar nu die variant milder blijkt te zijn en andere EU-lidstaten de samenleving wel openhouden, pleiten de organisaties ervoor dat Nederland ook weer opengaat.
"De reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen zijn inmiddels volledig uitgeput. De groep oudere kwetsbare Nederlanders heeft inmiddels in grote mate een boosterprik gehad, wat de kans op ernstige ziekte en ziekenhuisopname flink verlaagt. Ook in buurlanden is de economie ondanks oplopende besmettingsaantallen en met vergevorderde boostercampagnes ondertussen grotendeels open. Dit leidt tot steeds meer scheve gezichten; Nederlanders die net over de grens wel mogen winkelen of naar een restaurant of museum mogen, maar hier nog altijd niet", aldus de organisaties.
Quarantineregels
Ze doen ook een oproep voor het veranderen van de quarantaineregels, wat in veel andere laden ook gebeurt. "Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt. De oplossing kan - net als in België - onder meer worden gevonden in het meewegen van de boosterprik. Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine. Vanwege de korte incubatietijd van de omikron-variant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen."
Schrijnende gevallen
De organisaties willen ook dat er meer oog is voor schrijnende gevallen van ondernemers die nog altijd buiten steunregelingen vallen. "Actieve begeleiding en maatwerk voor hen is cruciaal, net als bij schuldhulpverlening voor burgers." Verder vragen de ondernemersorganisaties opnieuw aandacht voor het ontbreken van compensatie voor het inkomen van ondernemers en een goede 'stoppersregeling', zodat ondernemers privé niet aan de situatie onderdoor hoeven te gaan.
Gerelateerd

Ondernemersorganisaties hameren op belang van coronaregels
Werkgevers moeten de basisregels rond corona weer in acht nemen, om het aantal virusbesmettingen onder controle te houden. Dat betekent bijvoorbeeld thuiswerken...

Sterke stijging ziekteverzuim in mei
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien...

SRA: Mkb heeft in tweede coronajaar goed gepresteerd
Het mkb heeft in 2021 financieel over de breedte goed gepresteerd, mede dankzij de coronasteun van de overheid. Niet alleen de omzet en de winst stegen, ook de vermogenspositie...

CBS: aantal bedrijven met langdurige probleemschuld blijft klein
Het aantal bedrijven in Nederland met langdurige problematische schulden blijft klein ondanks de coronalockdowns van de afgelopen jaren.

Einde coronalockdown zorgt voor flinke omzetgroei horeca
De Nederlandse horeca heeft in het eerste kwartaal flink meer omgezet dankzij de laatste versoepelingen van de coronamaatregelen. Vergeleken met de eerste drie maanden...