Nieuws

Verkoop tweedehands auto's blijft wel op peil in 2021

De verkoop van tweedehands auto's is vorig jaar tamelijk stabiel gebleven, terwijl de markt voor nieuwe auto's flink inzakte als gevolg van de chiptekorten bij autofabrikanten.

Volgens autobrancheorganisatie BOVAG verwisselden er in totaal ruim twee miljoen occasions van eigenaar. Dat is 0,9 procent minder dan in 2020, maar wel meer dan in 2019.

Onlangs bleek dat er van nieuwe auto's juist vorig jaar ruim negen procent minder werden verkocht. Door chiptekorten konden autofabrikanten veel minder auto’s produceren en liep de levering vertraging op. Dit probleem speelde ook sterk bij elektrische auto's, die inmiddels goed zijn voor ongeveer een vijfde van de markt voor nieuwe personenwagens.

Meer via autobedrijven

De verkoop van tweedehands auto's, die in prijs voordeliger zijn, ligt eigenlijk altijd beduidend hoger dan de verkoop van nieuwe auto's. Het valt BOVAG wel op dat mensen in toenemende mate naar gebruikte auto’s zoeken bij een autobedrijf, in plaats van bij een andere particulier. Ook stijgen de prijzen van occasions flink en worden er steeds vaker auto's uit het buitenland geïmporteerd om aan de vraag in ons land te kunnen voldoen. 

De verkoop van gebruikte auto's door autobedrijven aan particulieren steeg vorig jaar met bijna vier procent tot meer dan 1,3 miljoen. Tussen particulieren onderling zakten de verkopen juist met zo'n negen procent naar 674.251 wagens.

Vooral de Volkswagen-modellen Golf en Polo waren populair als tweedehands exemplaar. Dat gold ook voor de Opel Corsa, die op de derde plaats stond van meest verkochte occasions. Naast auto's van Volkswagen en Opel deden Peugeots het over het algemeen goed op de tweedehandsmarkt. Met name jonge occasions gaan vlot van de hand.

Bron: ANP/Bovag

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.