Nieuws

Werkgevers pleiten voor verruiming quarantaineregels

Werknemers die in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar negatief getest zijn op het coronavirus en geen klachten hebben, moeten gewoon naar hun werk kunnen.

Daarvoor pleiten werkgevers- en ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. De regels voor quarantaine moeten volgens de organisaties "zo verruimd worden, dat mensen die nergens last van hebben zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen, voor half Nederland op de bank zit zonder klachten".

Veel mensen zitten nu onnodig lang thuis door de quarantaineregels, aldus een woordvoerder van VNO-NCW. "Als iemand in je huishouden positief is getest, maar jij houdt je aan de regels, bent negatief getest én hebt geen klachten, dan moet je naar je werk kunnen." Werknemers die positief getest zijn, moeten vanzelfsprekend wel thuisblijven, wat de werkgeversorganisatie betreft.

VNO-NCW en MKB-Nederland maken zich verder "grote zorgen" om de testcapaciteit bij de GGD, die aan zijn maximum zit. Om die capaciteit op te voeren gaan commerciële aanbieders, aangesloten bij de Stichting Open Nederland (SON), vanaf eind deze week helpen.

Maakindustrie

Volgens FME, de werkgeversorganisatie van de technologische industrie, hebben ondernemers in de maakindustrie veel last van de quarantainemaatregelen. Uit een poll kwam naar voren dat driekwart van de bedrijven hierdoor minder kan produceren. Door de quarantaineregels loopt het ziekteverzuim hard op, zegt FME. Een vijfde van de ondervraagden gaf aan de productie preventief af te schalen.

Ook de branchevereniging voor afvalinzamelaars NVRD wil dat de quarantaineregels voor cruciale beroepen zo snel mogelijk worden versoepeld. Nu moeten afvalinzamelingsbedrijven vaak mensen inzetten van andere afdelingen om aan genoeg medewerkers te komen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.