Nieuws

Afzetprijzen industrie bijna 23 procent hoger in september

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september gemiddeld 22,9 procent hoger dan in september 2021. De prijsstijging is wel verder afgevlakt.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus waren de prijzen 25,1 procent hoger dan een jaar eerder. De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De toename van de afzetprijzen van de industrie is sinds juli 2021 ongekend groot. De oorlog in Oekraïne zorgt voor extra druk op de prijzen, bovenop de prijsstijgingen die ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

De stijging van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in september dit jaar 63,6 procent duurder dan in september 2021. In augustus lagen de prijzen 82 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 28,3 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus lagen de prijzen 30,1 procent hoger dan in augustus 2021.

In alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in september hoger dan een jaar eerder. De afzetprijzen van de industrie zijn in september ten opzichte van augustus wel met 0,8 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt daalden met 1,1 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,4 procent.

Bron: CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.