Nieuws

Fiscaal surfen - Week 41

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Belastingplan

Datum afschaffing FOR gelijktrekken met nieuwe Pensioenwet
Op 6 oktober jl. maakte minister Schouten bekend dat zij de invoering van de Wet Toekomst Pensioenen uitstelt. De deadline van 1 januari a.s. wordt niet gehaald. Per die datum wil het kabinet echter wel de Fiscale OudedagsReserve (FOR) afschaffen. Hierdoor ontstaat er voor zelfstandigen een gat in de mogelijkheid voor pensioenopbouw.
(Bron: VNO-NCW)

Nota's van wijziging Belastingplan 2023
Staatssecretaris Van Rij stuurt de nota’s naar aanleiding van het verslag en nota’s van wijziging op het pakket Belastingplan 2023.
(Bron: Taxence)

Box 3

Boze spaarders zonder compensatie overstelpen Belastingdienst met klachten
Mensen die de afgelopen jaren te veel spaartaks hebben betaald, maar geen compensatie krijgen van de overheid omdat ze geen bezwaar hadden gemaakt, sturen massaal klachten en verzoeken naar de Belastingdienst. Inmiddels heeft de fiscus al 115.000 van dat soort berichten binnen.
(Bron: RTL nieuws)

Belastingdienst

NRC: Corruptie bij Belastingdienst lastig te achterhalen
De computersystemen van de Belastingdienst houden niet goed bij welke informatie door medewerkers wordt opgevraagd. Dat maakt het lastig om te achterhalen welke informatie door corrupt personeel wordt opgezocht voor criminelen.

Box 2

Initiatiefwetsvoorstel versobering box 2 aangepast
Het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Maatoug en Nijboer over het laten vervallen van enkele fiscale regelingen en het vervangen van het box 2-tarief door een progressief tarief is aangepast naar aanleiding van een advies van de Raad van State.
(Bron: Taxence)

Minimumloon

Besluit over verhoging minimumloon vanaf januari 2023
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een besluit gepubliceerd waarin de verhoging is vastgesteld van het wettelijk minimumloon met ingang van 1 januari 2023 van 8,05 procent (bijzonder verhoging) en 1,934 procent (halfjaarlijkse indexatie). Hiermee komt de totale minimumloonsverhoging uit op 10,15 procent.
(Bron: TaxLive)

Btw

Hof van Justitie aan zet over btw-positie pensioenfondsen
Rechtbank Gelderland heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg over toepassing van de btw-vrijstelling op dienstverlening aan pensioenfondsen die een voorwaardelijke middelloonregeling uitvoeren.
(Bron: Deloitte)

Belastingontwijking

Aanpak belastingontwijking in Nederland is verslechterd
Nederland presteert slechter bij de aanpak van belastingontwijking dan twee jaar geleden. Dat constateert hulporganisatie Oxfam Novib op basis van een tweejaarlijks onderzoek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.