Nieuws

Fiscaal surfen - Week 42

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Box 3

Ook Consumentenbond roept op tot actie van spaarders zonder compensatie
Ook de Consumentenbond vraagt mensen die in het verleden te veel belasting op hun spaargeld hebben betaald zich te melden. De belangenorganisatie trekt op met de Bond voor Belastingbetalers omdat de organisatie wil dat iedere gedupeerde gecompenseerd wordt en niet alleen de mensen die eerder bezwaar maakten.
(Bron: Taxence)

SRA: wacht met verzoek ambtshalve vermindering box 3 tot uitsluitsel ministerie
Wacht met het indienen van het verzoek tot ambtshalve vermindering box 3 voor klanten, totdat het ministerie van Financiën uitsluitsel geeft over een oplossing voor de verwachte massale stroom brieven daarover. SRA heeft vorige week met andere partijen en het ministerie hierover een gesprek gehad, maar er is nog geen uitsluitsel. Begin november worden deze gesprekken voortgezet.
(Bron: SRA)

Btw

HvJ: herziening van btw bij afgeblazen activiteit
Het Hof van Justitie heeft op 6 oktober 2022 in de zaak Vittamed (C-293/21) geoordeeld over herziening van voorbelasting die betrekking heeft op de vervaardiging van investeringsgoederen met de bedoeling om die investeringsgoederen in te zetten bij voorgenomen belaste activiteiten, maar waarbij die voorgenomen belaste activiteiten uiteindelijk geen doorgang vinden en de betrokken vennootschap wordt geliquideerd.
(Bron: PwC)

Belastingdienst

Belastingdienst werkt aan website met kennisgroepstandpunten
De kennisgroepstandpunten van de Belastingdienst zullen zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 1 april 2023, op een extern raadpleegbare website gepubliceerd worden. Staatssecretaris Van Rij biedt de antwoorden aan op vragen over het niet publiceren van kennisgroepstandpunten.
(Bron: Taxence)

Corona

Afronding coronamaatregelen vraagt nog veel werk van Belastingdienst, UWV en RVO
De afronding van de maatregelen ter ondersteuning van de ondernemers tijdens de coronacrisis vergt na twee jaar nog veel van RVO, UWV en de Belastingdienst.
(Bron: Taxence)

Belastingontwijking

Nederland start met internetconsultatie wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024
De internetconsultatie van het wetsvoorstel Wet minimumbelasting 2024 is gestart, meldt het ministerie van Financiën. De minimum winstbelasting van 15 procent voor bedrijven moet bijdragen aan een eerlijker belastingstelstel en belastingontwijking helpen voorkomen. In oktober 2021 hebben 137 landen hierover een akkoord bereikt.

Periodieke gift

Periodieke gift afhankelijk van twee levens is aftrekbaar
Volgens de Hoge Raad is een periodieke gift die afhankelijk is van twee levens aftrekbaar en speelt de werkelijke sterftekans daarbij geen rol.
(Bron: PwC)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.