Nieuws

ING-dochter Payvision onderzocht vanwege mogelijke witwaspraktijken

Justitie doet onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij witwassen van betalingsverwerker Payvision. De ING-dochter zou jarenlang te weinig controles hebben uitgevoerd om verdachte transacties op te sporen. Toezichthouder DNB heeft aangifte gedaan tegen Payvision.

ING bevestigt het onderzoek, waar Het Financieele Dagblad over berichtte, maar stelt geen verdachte te zijn. "ING is geen onderwerp van het onderzoek", aldus een woordvoerder van de bank. "Het onderzoek richt zich op zaken die hun oorsprong hebben in de periode voordat ING betrokken raakte bij Payvision."

ING nam in 2018 een belang van 75 procent in Payvision en kocht de rest van de aandelen in 2019 en 2020. Het onderzoek zou betrekking hebben op zaken uit de periode 2015 tot en met 2020. Volgens het FD heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank ING meermaals gewaarschuwd voor tekortkomingen in de witwascontroles van Payvision, maar DNB “zag tot zijn frustratie te weinig verbetering”, zo schrijft de krant.

Uiteindelijk deed DNB in 2021 aangifte tegen Payvision. Basis daarvoor was een “vernietigend onderzoeksrapport” dat DNB in oktober 2020 aan het bestuur van Payvision stuurde en dat het FD heeft ingezien. DNB stelt in het rapport dat het betaalbedrijf de Sanctiewet, de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) op ernstige wijze heeft overtreden, aldus het FD.

Inval

In mei van dit jaar zijn tijdens een inval door de FIOD bij Payvision duizenden e-mails, vergadernotulen en tientallen klantdossiers meegenomen voor onderzoek. Ook bij ING zijn door de FIOD “talloze stukken in beslag genomen”, schrijft het FD.

Volgens de krant gold het eerder zeer winstgevende Payvision destijds “als een grote fintechbelofte en het lievelingetje van de toenmalige ING-topman Ralph Hamers”. ING betaalde vanaf 2018 een bedrag van 350 miljoen euro voor de overname van Payvision, met name als antwoord op de snelle opkomst van betaalplatform Adyen.

Crisisteam

ING besloot eind vorig jaar Payvision te sluiten. De bank had daarvoor al een groot aantal klanten van het betaalplatform, die actief waren in de gokindustrie en de pornosector, overgedragen aan andere betalingsverwerkers. Inmiddels heeft Payvision geen activiteiten meer.

ING wil de opheffing van het bedrijf begin volgend jaar afronden, maar heeft volgens het FD inmiddels ook een crisisteam van adviseurs en advocaten opgezet, om zich te verdedigen tegen de aangifte van DNB en het onderzoek door het OM en de FIOD. Daarvoor is huisadvocaat Allen & Overy ingeschakeld. Payvision zou NautaDutilh hebben ingehuurd voor de eigen verdediging.

FD: ‘Ferrari's, fintech en foute klanten: hoe ING-dochter Payvision het witwasspook nieuw leven inblies’

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.