Nieuws

Verkoop nieuwe personenauto's blijft achter bij vorig jaar

Autobedrijven hebben dit jaar tot en met september bijna vijf procent minder nieuwe personenauto’s verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat melden brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Volgens hen komt dat vooral door leveringsproblemen als gevolg van onder meer wereldwijde chiptekorten en de oorlog in Oekraïne.

De brancheorganisaties verwachten dat er eind dit jaar ongeveer 300.000 tot 320.000 nieuwe personenauto's op kenteken zijn gezet. Vorig jaar voorspelden Bovag en RAI Vereniging nog 370.000 kentekenregistraties over heel 2022. Volgens de organisaties blijft de markt afhankelijk van fabrikanten en in hoeverre die in staat zijn bestelde auto’s af te leveren. Maar door de wereldwijde leveringsproblemen blijkt dat niet altijd mogelijk.

Kentering

Afgelopen augustus en september werden respectievelijk 9,2 en 4,8 procent meer nieuwe auto’s afgeleverd dan in dezelfde maanden een jaar geleden. Dat lijkt voorzichtig te wijzen op een kentering, omdat tot en met juli vrijwel elke maand een daling werd genoteerd in vergelijking met een jaar eerder.

Het populairste automerk in de eerste drie kwartalen van dit jaar was Kia, goed voor bijna 23.000 registraties en daarmee tien procent marktaandeel. Ook in de maand september werd dat automerk het meest verkocht. De Peugeot 208 is het populairste model, zowel in de eerste drie kwartalen van dit jaar als in de maand september.

Bron: ANP/RAI

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.