Nieuws

Voedingsmiddelenindustrie waarschuwt voor omvallende bedrijven

Steeds meer voedselproducenten in Nederland vrezen te moeten stoppen door de hoge energieprijzen. Met die waarschuwing komt de brancheorganisatie voor de voedingsmiddelenindustrie FNLI, die de regering oproept om snel met steunmaatregelen te komen.

De Russische inval in Oekraïne pakt duur uit voor makers van voedingsmiddelen. Volgens de FNLI waren de energiekosten in juni vier keer zo hoog als een jaar eerder en stegen de prijzen van grondstoffen, zoals graan of eetbare oliën, met ruim een derde. "Als die trend zich doorzet, zullen bedrijven gaan omvallen", schrijft de organisatie.

Als producenten van voedingsmiddelen failliet gaan of uit eigen beweging stoppen, raakt dat ook leveranciers. Zo zullen boeren en tuinders grote afnemers verliezen. "In een tijd waarin er gesproken wordt over minder afhankelijkheid van het buitenland, dreigt hier het tegenovergestelde te gebeuren. Dat is niet houdbaar en onwenselijk", verklaart FNLI-directeur Cees-Jan Adema.

Groente en fruit

De "ongekende ontwikkeling" in de energieprijs maakt ook de toekomst voor de Nederlandse groenteconserven zeer onzeker, waarschuwt de Vereniging van de Nederlandse Groenten en Fruitverwerkers (VIGEF). In het oogstseizoen komen de groenten en fruit van het land en door enkel verhitting wordt de levensduur van voedsel verlengd, legt de organisatie uit.

De VIGEF maakt zich zorgen dat de branche te maken krijgt met hevige concurrentie van landen om ons heen. De vereniging luidt daarom de noodklok en roept de overheid op om te komen tot een prijsplafond of compensatie van de energiekosten.

Hak

Veelzeggend is dat groentefabrikant HAK deze winter de productie zes weken stillegt vanwege de hoge energieprijzen. Het wecken van de groenten en peulvruchten in glazen potten, om deze producten houdbaar te maken, kost volgens de producent veel energie. "Met de hoge prijzen is het niet haalbaar om de hele winter door te produceren", stelt HAK. Daarom wordt "in de duurste periode van het jaar", vanaf januari, de productie tijdelijk gestopt.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.