Nieuws

Ier minister Financiën af, maar wil toch Eurogroep blijven leiden

De Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe wil voorzitter blijven van de Eurogroep en heeft daarvoor de steun van zijn regering. Die draagt hem voor een tweede termijn van 2,5 jaar voor de prestigieuze functie voor, hoewel hij binnenkort geen minister van Financiën meer is.

De Eurogroep is het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de negentien eurolanden. Door een herschikking van het Ierse kabinet wordt Donohoe minister van Overheidsuitgaven. Als de opzet slaagt zouden er vanaf 13 januari 2023 twee Ieren in de Eurogroep zitten: een nieuwe minister van Financiën en Donohoe als "neutrale" voorzitter.

Volgens minister Sigrid Kaag is er "veel waardering voor Donohoes werk, en zijn ervaring en continuïteit in tijden van crises als nu belangrijk", zei ze voor aanvang van de Eurogroep in Brussel. Maar op verzoek van een aantal lidstaten wordt nu eerst uitgezocht of de constructie wel kan. Kaag zei ook dat Nederland nog geen positie heeft ingenomen. Haar eigen kandidatuur zou niet op tafel liggen.

Ongebruikelijk

De 48-jarige Donohoe werd op 13 juli 2020 Eurogroepvoorzitter, nadat hij door zijn collega's was gekozen voor de gebruikelijke periode van 2,5 jaar. De termijn van de felbegeerde job kan een keer verlengd worden. De Ier won toen van twee rivalen. Volgende maand moet de Eurogroep stemmen over een nieuwe voorzitter. Om te worden gekozen moet een kandidaat de steun van minimaal tien van de negentien eurolanden krijgen, waarbij elk land, groot of klein, één stem heeft.

Het zou ongebruikelijk zijn als Ierland twee vertegenwoordigers in de Eurogroep zou hebben zitten, maar het is eerder voorgekomen. Tussen 2009 en 2013 zaten er twee Luxemburgers in de Eurogroep: premier Jean-Claude Juncker als voorzitter en zijn minister van Financiën Luc Frieden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.