Nieuws

INretail: situatie detailhandel alarmerend, actie kabinet nodig

De hoge energielasten, hogere huurkosten en stijgende kosten voor personeel zullen de komende jaren zwaar drukken op het bedrijfsresultaat van ondernemers in de detailhandel.

Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van deze kostenverhogingen door onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van de detailhandelsbranche. Brancheorganisatie INretail roept het kabinet op om in actie te komen.

De onderzoekers van Panteia verwachten dat slechts vier van de zestien onderzochte branches een positief resultaat zullen boeken in 2024. De kosten zullen voor veel ondernemers hoger zijn dan de inkomsten, concludeert Panteia. Dat geldt onder meer voor brood- en banketbakkers, kledingwinkels en winkels die huishoudelijke artikelen verkopen. Alleen tabakszaken, kleine doe-het-zelfzaken, kleine woonwinkels en drogisterijen en parfumeries lijken de problemen vooralsnog het hoofd te kunnen bieden. Maar de onderzoekers verwachten ook dat in die branches de omzet richting 2024 zal dalen.

Door de verwachte koopkrachtdaling bij consumenten kunnen ondernemers die kosten moeilijk doorrekenen in hun verkoopprijzen. Bovendien is het bedrijfsresultaat voor veel ondernemers meteen hun inkomen. Dat betekent dat zij bij een negatief bedrijfsresultaat moeten interen op hun eigen spaargeld.

Voorstellen

Daarom vindt brancheorganisatie INretail dat het kabinet in actie moet komen. Niet alleen voor de ondernemers zelf, ook de werkgelegenheid en de leefbaarheid van stads- en dorpskernen zullen lijden onder de problemen in de detailhandel.

INretail doet daarom een aantal voorstellen. Zo moet het kabinet afzien van zijn voornemen om het wettelijk minimumloon te verhogen op basis van een 36-urige werkweek. Door die maatregel zullen de loonkosten voor veel ondernemers toenemen met zo’n 21 procent. "Die stijging leidt tot grote risico’s voor de arbeidsmarkt", denkt INretail.

Daarnaast wil de brancheorganisatie dat het kabinet iets doet aan de hoge huurkosten. INretail ziet het liefst dat de maximale huurverhoging wordt vastgelegd op 5 procent. Ook de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) is niet voldoende, vindt INretail. Die tegemoetkoming is alleen voor ondernemers voor wie de energiekosten 12,5 procent van de omzet omvatten. Veel ondernemers vallen daardoor buiten de boot, merkt de brancheorganisatie.

BMKB-Groen

Het kabinet maakte vorige week bekend dat het start met Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen), die ondernemers moet helpen verduurzamen zodat energiekosten dalen. In totaal kan tot 200 miljoen euro aan garanties worden verstrekt.

De BMKB-Groen is een variant van de reguliere BMKB-regeling voor ondernemers. De lening kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een elektrische oven aan te schaffen of een bedrijfspand te verduurzamen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.