Nieuws

Vakbond: overheid moet meer controleren op veilige werkvloer

De overheid moet zorg dragen voor een veilige werkvloer door meer te controleren en ook boetes uit te delen.

Dat stelt vakbond FNV, die daarmee ook reageert op de onthullingen over De Wereld Draait Door. Bedrijven zijn al wettelijk verplicht hun risicobeleid op orde te hebben en daarmee moeten ze ook zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Daarop wordt echter nauwelijks gehandhaafd, aldus de vakbond.

Daarnaast vindt FNV dat werkgevers minder met tijdelijke contracten moeten werken. Als veel mensen tijdelijke contracten hebben, leidt dat tot onzekerheid, vindt FNV. "Dit vergroot de afhankelijkheid en daarmee het risico op machtsmisbruik."

Boetes

"Niet alleen bij een arbeidscontract is het vrijblijvendheid troef", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkvloer, maar laten dat vaak na. En de overheid controleert er niet op."

FNV wil daar een einde aan maken en zou graag stevige boetes zien bij overtredingen. "In de kern is het simpel: regels opleggen en handhaven", meent Jong. "Vergelijk het met jaren geleden niet meer mogen roken in cafés en restaurants. Daar zijn we óók met zijn allen aan gewend geraakt. Een cultuur veranderen vereist daadkracht van directies. Duidelijke regels zijn daarvoor een absolute vereiste. En handhaven, de ‘pakkans’ moet groter zijn, gevolgd door forse boetes."

Een speciaal team van de Arbeidsinspectie zou daarvoor zorg moeten dragen. Ook wil FNV dat elke onderneming en organisatie verplicht een onafhankelijke vertrouwenspersoon krijgt, waar misstanden gemeld kunnen worden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.