Nieuws

Fiscaal surfen - Week 50

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Fiscaal dienstverleners

Belastingdienst maakt handreikingen openbaar voor alle Fiscaal Dienstverleners
Hoe zit het ook alweer met de regelgeving voor de auto van de zaak, de winstvrijstelling of verzuimboetes? Forum Fiscaal Dienstverleners van de Belastingdienst legt dit haarfijn uit in fiscale handreikingen. Deze zijn nu ook terug te vinden via Belastingdienst.nl.
(Bron: Belastingdienst)

Belastingontwijking

Polen frustreert EU-top met nieuw veto op minimumtaks multinationals
Polen houdt tot verbijstering van de andere EU-landen met een nieuw veto de invoering tegen van een minimumbelasting voor grote multinationals.

ANBI's

Meer toezicht op anbi's
Het kabinet gaat het toezicht op Algemeen Nut Beogende Instellingen (anbi) verbeteren. Er komt een centraal punt waar anbi-gegevens aangeleverd, verwerkt en gepubliceerd worden.
(Bron: Taxence)

Belastingplan

Pakket Belastingplan 2023: debat samengevat
De Eerste Kamer debatteerde maandag 12 en dinsdag 13 december over 11 wetsvoorstellen: het Pakket Belastingplan 2023 en andere wetsvoorstellen die betrekking hebben op het fiscale beleid van het kabinet. Over de wetsvoorstellen wordt 20 december gestemd. Tijdens het debat zijn veertien moties ingediend, waarover op 20 december eveneens zal worden gestemd.
(Bron: Eerste Kamer)

Box 3

Staatssecretaris Van Rij wil zorg wegnemen rond 'massaal bezwaar plus' box 3
Koepel- en belangenorganisaties, waaronder de NBA, hebben via een brief van staatssecretaris Van Rij van Financiën opnieuw bevestigd gekregen dat het niet nodig is voor belastingplichtigen om een verzoek tot ambtshalve vermindering box 3 in te dienen.

Geen lek bij partnerregeling in de overbruggingsperiode box 3
Er is geen sprake van een lek bij de partnerregeling in de overbruggingsperiode voor box 3. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij in een Kamerbrief.
(Bron: Taxence)

Voorlopige aanslag

Betaal voorlopige aanslag 2023 met dagtekening januari pas in 2023
In december ontvangt belastingplichtigen mogelijk al de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023, of andere aanslagen over 2023, met een dagtekening in januari 2023. De Belastingdienst verzoekt deze mensen om deze aanslagen pas te betalen ná de dagtekening in 2023.
(Bron: TaxLive)

BOR

BOR blijft en waarschijnlijk aangepast in Belastingplan 2024
De fiscale facilitering van bedrijfsopvolging voor schenk- en erfbelasting (BOR) en inkomstenbelasting blijft behouden, maar wordt waar nodig wel aangepast.
(Bron: PwC)

Belastingdienst

Jaarplan Belastingdienst 2023: werken aan een stabiele toekomst
De Belastingdienst werkt constant aan het verbeteren van de dienstverlening. In 2023 versterkt de dienst de ondersteuning en hulp voor burgers en ondernemers die vragen hebben of met problemen zitten. Ook zet de Belastingdienst meer in op hulp vooraf om fouten in aangiften te voorkomen. Tegelijkertijd staat de dienst voor verschillende uitdagingen: de uitvoering van uiteenlopende complexe wetten en regels, verouderde IT-systemen en personeelstekorten.
(Bron: Ministerie van Financiën)

Belastingrente

Matiging belastingrente eerder uitgebreid naar loonbelasting en omzetbelasting
Door de principiële overwegingen van de Hoge Raad in het arrest over belastingrente wil staatssecretaris Van Rij het voorgestelde artikel 30ia AWR waarmee de inspecteur in rekening gebrachte belastingrente kan minderen eerder voor de loonbelasting en omzetbelasting in werking laten treden.
(Bron: Taxence)

Loonbelasting en sociale verzekering

Aangiftebrief Loonheffingen 2023 niet gekregen? Vraag een kopie aan
In november 2022 hebben wij de 'Aangiftebrief Loonheffingen 2023' verstuurd. Hebt u deze brief niet gekregen? Dan kunt u een kopie aanvragen.
(Bron: Belastingdienst)

Besluiten

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.