Nieuws

Hogere afzetprijzen en meer vertrouwen bij ondernemers industrie

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in november ruim 17 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in december verder toegenomen.

Hoewel de prijsstijging voor de vijfde maand op rij is afgevlakt, blijft de toename van de afzetprijzen met 17,3 procent "ongekend groot", meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In oktober waren de prijzen nog bijna 21 procent hoger dan een jaar eerder.

De grote prijsstijgingen zijn vooral te wijten aan toegenomen kosten voor energie, grondstoffen en transport. De oorlog in Oekraïne zorgt volgens het CBS voor extra druk op de prijzen. En die prijsdruk komt bovenop de prijsstijgingen die eerder ontstonden door het snelle herstel van de economie na de coronacrisis.

In vrijwel alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in november hoger dan een jaar eerder. Vooral in de aardolie-industrie en de chemie is het prijsniveau flink omhooggegaan. In de eerstgenoemde branche lag het prijsniveau ruim 38 procent hoger dan een jaar terug en in de chemie stegen de prijzen met dik 16 procent.

Meer vertrouwen

Volgens het CBS zijn ondernemers in de industrie positiever over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden. Ze zijn wel bezorgd over hun orderpositie en negatiever over de voorraden gereed product. Die zijn volgens een meerderheid van de ondernemers te groot.

De vertrouwensindex ging van 3,0 in november naar 3,3 in december, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen ligt daarmee boven het langjarige gemiddelde van 1,1. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (min 28,7) genoteerd.

In ongeveer twee derde van alle bedrijfstakken was het producentenvertrouwen in december hoger dan een maand eerder. Net als in de voorgaande maanden waren de ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie verreweg het positiefst.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.