Begroting Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hoeft in 2022 niet sluitend
Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hoeven ook in 2022 niet aan de begrotingsnormen te voldoen. Aruba moet met voorstellen komen voor invulling van de salariskorting.
Dat heeft de Rijksministerraad besloten. In de regelgeving voor de begroting van de landen is wettelijk vastgelegd dat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten moeten zorgen voor een sluitende begroting. Als gevolg van de coronapandemie lukte dat in 2020 en 2021 niet.
De landen vroegen en kregen toen akkoord om af te wijken van de afspraken. De aanhoudende pandemie en alle daaruit voortkomende gevolgen maken dat de landen voor dit jaar opnieuw toestemming hebben gevraagd om af te wijken van de vastgelegde eisen. Dat akkoord hebben ze nu gekregen.
Nederland bood de landen tot nu toe hulp met noodsteunleningen van ongeveer één miljard euro. Ook is er voortdurende ondersteuning bij de bestrijding van de coronapandemie en hielp Nederland onder meer met voedselpakketten.
Salariskorting
Aruba vroeg de Rijksministerraad ook toestemming om een salariskorting van 12,5 procent voor ambtenaren, één van de eerder afgesproken voorwaarden voor noodsteun, deels te kunnen afbouwen. Daar heeft de Rijksministerraad niet mee ingestemd, onder meer omdat Aruba nog een beroep doet op de noodsteunleningen en geen sluitende begroting kent.
Afgesproken is dat Aruba voorstellen doet voor een andere invulling van de salariskorting. Ook wordt met de landen bekeken onder welke voorwaarden op termijn de salariskorting kan worden afgebouwd.
Alexandra van Huffelen, de nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, is blij dat met de landen afspraken zijn gemaakt. Van Huffelen brengt van 10 tot 24 februari een werkbezoek aan Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
Bron: Rijksoverheid.nl
Gerelateerd

Grote IT-projecten kosten overheid al 1,3 miljard meer dan gepland
Twee op de drie grote IT-projecten van de overheid lopen vertraging op. De totale kosten van de tientallen IT-projecten vallen nu al 1,3 miljard euro hoger uit dan...

Jaarcijfers politieke partijen: SP is de rijkste partij
De Socialistische Partij (SP) had eind 2021 een eigen vermogen van bijna elf miljoen euro. Daarmee is het de rijkste partij van ons land, zo becijferde Quote.

Najaarsnota: energiesteun en rente-uitgaven drukken op rijksbegroting
Het prijsplafond en de steun aan het energie-intensieve mkb gaan komend jaar miljarden euro’s kosten. Daarnaast stijgen ook de rente-uitgaven van het Rijk. Deze...

Overheid schrijft na twee coronajaren weer zwarte cijfers
De Nederlandse overheid schrijft weer zwarte cijfers, na twee coronajaren van tekorten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was de schatkist in...

Taskforce moet boekhouding overheid weer op orde brengen
Om de boekhouding van de overheid weer op orde te brengen tuigt minister Sigrid Kaag van Financiën een 'taskforce' op. Die moet zorgen dat het kabinet teruggaat...