Nieuws

Begroting Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hoeft in 2022 niet sluitend

Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hoeven ook in 2022 niet aan de begrotingsnormen te voldoen. Aruba moet met voorstellen komen voor invulling van de salariskorting.

Dat heeft de Rijksministerraad besloten. In de regelgeving voor de begroting van de landen is wettelijk vastgelegd dat Aruba, Curaçao en Sint-Maarten moeten zorgen voor een sluitende begroting. Als gevolg van de coronapandemie lukte dat in 2020 en 2021 niet.

De landen vroegen en kregen toen akkoord om af te wijken van de afspraken. De aanhoudende pandemie en alle daaruit voortkomende gevolgen maken dat de landen voor dit jaar opnieuw toestemming hebben gevraagd om af te wijken van de vastgelegde eisen. Dat akkoord hebben ze nu gekregen.

Nederland bood de landen tot nu toe hulp met noodsteunleningen van ongeveer één miljard euro. Ook is er voortdurende ondersteuning bij de bestrijding van de coronapandemie en hielp Nederland onder meer met voedselpakketten.

Salariskorting

Aruba vroeg de Rijksministerraad ook toestemming om een salariskorting van 12,5 procent voor ambtenaren, één van de eerder afgesproken voorwaarden voor noodsteun, deels te kunnen afbouwen. Daar heeft de Rijksministerraad niet mee ingestemd, onder meer omdat Aruba nog een beroep doet op de noodsteunleningen en geen sluitende begroting kent.

Afgesproken is dat Aruba voorstellen doet voor een andere invulling van de salariskorting. Ook wordt met de landen bekeken onder welke voorwaarden op termijn de salariskorting kan worden afgebouwd.

Alexandra van Huffelen, de nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, is blij dat met de landen afspraken zijn gemaakt. Van Huffelen brengt van 10 tot 24 februari een werkbezoek aan Curaçao, Bonaire, Aruba, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.

Bron: Rijksoverheid.nl

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.