Nieuws

Invest-NL en EIF investeren in mkb-fonds

Invest-NL en het Europees Investeringsfonds (EIF) investeren 30 miljoen euro in een nieuw Nederlands mkb-fonds van Fresh Funds, met als doel het geven van een impuls aan het "economisch herstel na Covid-19".

Het Fresh Closed SME Fund heeft een toezegging van 30 miljoen euro gekregen van het Europees Investeringsfonds (EIF) en de Nederlandse impactinvesteerder Invest-NL. De twee fondsen willen hiermee een impuls geven aan het economische herstel door nieuwe financieringsmogelijkheden te ontsluiten voor Nederlandse bedrijven, inclusief de sectoren die het hardst zijn geraakt door de pandemie.

Het Fresh Closed SME Fund is het tweede mkb-fonds van Fresh Funds. Begin 2021 werd samen met De Goudse Verzekeringen een eerste mkb-fonds gelanceerd waarin zowel particuliere investeerders als institutionele partijen investeren in Nederlandse bedrijven.

Dit tweede fonds bouwt voort op deze beleggingsstrategie en biedt aanvullende mogelijkheden voor bedrijven door lagere onderpand vereisten. Daarnaast is er in het fonds ruimte voor bedrijven in een vroegere groeifase. Het fonds zal voornamelijk investeren in groei, innovatie, verduurzaming en digitalisering en zo actief bijdragen aan het behoud en verdere ontwikkeling van Nederlandse scale-ups, familiebedrijven en het reguliere mkb.

Het Fresh Closed SME Fund biedt investeerders een sterk gediversifieerde portefeuille van leningen met bedragen variërend van 100 duizend tot 1,25 miljoen euro. De selectie van de leningen is uitbesteed aan Voordegroei.

DACI

Deze investering wordt gedaan in het kader van de mandaten van het Europees Garantiefonds en het Dutch Alternative Credit Instrument (DACI), dat onlangs door de Nederlandse regering, Invest-NL en het EIF is gelanceerd. DACI investeert in schuldfondsen met als doel toegang te verschaffen tot alternatieve financieringsbronnen voor Nederlandse mkb’ers, voornamelijk via non-bancaire financiers.

Investeerders van OHV Vermogensbeheer en van Voordegroei de lancering van het fonds mogelijk. "Voor institutionele investeerders en professionele beleggers is er nog ruimte beschikbaar om in te schrijven in het fonds en zo samen met EIF en Invest-NL te investeren in betekenisvolle bedrijven", aldus de investerende fondsen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.