Nieuws

'Pensioenfondsen kennen moeizame start van 2022'

Nederlandse pensioenfondsen zagen in januari hun dekkingsgraad dalen, vanwege onrust op beurzen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. "Na de mooie cijfers van 2021 krijgen pensioenfondsen in de eerste maand van 2022 direct flinke klappen te verwerken", aldus Aon. De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari teruggelopen naar 110 procent. Aandelen, vastgoed, bedrijfsobligaties en emerging market debt (EMD) kregen met tegenslag te maken. De rente bleef nagenoeg stabiel, maar de verlaging van de UFR zorgde voor een stijging van de verplichtingen. De stijgingen van december 2021 zijn hiermee direct teniet gedaan.

Aon: "De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in januari naar 109%. Pensioenkortingen leken van de baan en zijn met dit gemiddelde ook nog niet direct in beeld. Indexaties lijken nog steeds in zicht, maar er moeten geen verdere klappen vallen."

Het omdraaien van het sentiment ten opzichte van december 2021 heeft te maken met de hoge inflatie, het veranderen van de strategie van de Amerikaanse centrale bank en de geopolitieke spanningen rondom Oekraïne en Rusland.

Rooskleurig

Onlangs zijn de dekkingsgraden van de vijf grote fondsen gepubliceerd en die zagen er een stuk rooskleuriger uit dan aan het begin van 2021. In combinatie met de versoepeling van de indexatieregels die dit jaar van kracht moet worden, gaf dit hoop op indexatie.

Frank Driessen, chief executive officer van Aon’s Wealth Solutions: "Eén tegenvallende maand en de cijfers zien er weer een stuk anders uit. Dit toont de grote afhankelijkheid van de dekkingsgraad van marktontwikkelingen. Maar aandelenrisico is ook nodig om voldoende rendement te maken. Pensioenfondsen zijn langetermijn-beleggers en het incasseren van schokken hoort er bij. Wel is het belangrijk bij de keuzes die voorliggen, zoals het eerder toekennen van indexatie, hiermee rekening te houden. Het beleid moet consistent zijn, rekening houdend met de uitkomsten onder het nieuwe pensioencontract."

Versoepeling

Er wordt ondertussen gewerkt aan wetgeving om het mogelijk te maken om eerder te indexeren. Deze mogelijkheid zou vanaf 1 januari 2022 moeten gelden en geeft de ruimte om te indexeren vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105 procent. Op basis van de gemiddelde indicatieve beleidsdekkingsgraad van 109 procent zou er dan toch geïndexeerd kunnen worden dit jaar.

"Dit is echter een lastige afweging voor fondsen", zegt Driessen. "Geld eenmaal uitgegeven aan indexatie kan niet meer gebruikt worden voor de transitie naar het nieuwe stelsel. Daarnaast zien we dat de financiële situatie er ook zo weer anders uit ziet. Tot slot zijn er nogal wat eisen aan deze eerdere indexatie. Zo moet een fonds aantonen dat de eerdere indexatie in het belang is van alle deelnemers en moeten er complexe berekeningen gemaakt worden om dit aan te tonen. Wij verwachten daarom dat niet alle fondsen hiervan gebruik zullen willen maken. De maatschappelijke druk is echter enorm en als de grote fondsen wel gaan indexeren, zal de druk op de kleinere nog groter worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.