Nieuws

Brancheorganisatie roept trustkantoren op banden met Russen te verbreken

De brancheorganisatie van de trustsector, Holland Quaestor (HQ), roept trustkantoren op om hun banden met rijke Russen te verbreken.

Volgens HQ-voorzitter Martin Wörsdörfer moeten trustkantoren zich afvragen of zij nu nog wel zaken met Russen willen doen. "Dat is aan bedrijven zelf, ik kan het niet afdwingen. Maar ik zou zeggen: niet doen."

Russische oligarchen kloppen de laatste jaren sowieso al steeds minder aan bij de zestien trustkantoren die HQ vertegenwoordigt. Hoewel de achterban met grote spelers als Intertrust, TMF en Vistra goed is voor tachtig procent van de trustomzet in Nederland, schat de HQ-voorzitter dat hooguit nog met tien prominente Russen zaken wordt gedaan. Ongeveer de helft van hen staat vermoedelijk nu op de sanctielijst.

Volgens Wörsdörfer is er in zijn branche inmiddels een handvol meldingen gedaan naar aanleiding van de tegen Rusland ingestelde sancties. "Met betrekking tot de Russen die op de sanctielijst staan is het makkelijk wat er nu moet gebeuren: alles bevriezen en melden bij de toezichthouder", aldus de branchevoorman, die tot vorig jaar in de Tweede Kamer zat namens de VVD.

Andere verhoudingen

Dat er überhaupt nog maar weinig Russische klanten zijn bij de trustkantoren, komt omdat de verhoudingen met Rusland een aantal jaar terug al erg zijn veranderd. Ten tijde van de Russische verovering van de Krim waren er bijvoorbeeld nog honderden prominente Russen klant van een trustkantoor hier.

De HQ-voorzitter denkt dat Russen die echt iets te verbergen hebben, tegenwoordig eerder hun vennootschappen laten beheren door de illegale trustsector. Dat is volgens hem al langer een probleem. Daarnaast is het mogelijk dat deze Russen naar een trustkantoor in een ander land zijn gestapt.

Wörsdörfer weet dat zijn sector vaak wordt geassocieerd met "schimmige belastingstructuren" en "brievenbusfirma's". Maar de situatie van een paar jaar terug is in zijn optiek niet meer te vergelijken met nu. "Wij staan onder streng toezicht", benadrukt hij. Als niet precies duidelijk is met wie zaken wordt gedaan, dan gaan de HQ-trustkantoren volgens hem niet met iemand in zee.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.