Nieuws

GBNED publiceert rapport over 'portaalsoftware'

Onderzoeksbureau GBNED heeft een rapport gepubliceerd over het actuele aanbod van portaalsoftware voor de accountancy, gericht op het online samenwerken door accountants- en administratiekantoren met cliënten.

Het volledige rapport 'Portaalsoftware voor de accountancy' is gratis beschikbaar. Deze klantportalen zijn onder meer bekend van het online digitaal documentbeheer voor klanten, waarbij klanten vaak ook toegang hebben tot wat meestal een 'digitale kluis; wordt genoemd. Ook het digitaal ondertekenen van documenten, al dan niet in combinatie met het online accorderen, maakt in de regel onderdeel uit van klantportalen.

"In de Europese eIDAS-Verordening uit 2016 wordt onderscheid gemaakt tussen drie vormen van digitaal ondertekenen: de normale digitale handtekening, de geavanceerde elektronische handtekening en de gekwalificeerde elektronische handtekening. Niet alle portaalsoftware biedt deze drie mogelijkheden", zegt Gerard Bottemanne van GBNED.

Het rapport gaat ook over het koppelen met andere software door single sign-on, in combinatie met 2-factor authenticatie, en het gebruik van de techniek OAUTH (2.0) om toegang te geven tot specifieke (privé)gegevens, die opgeslagen zijn op een ander systeem, zonder gebruikersnaam en wachtwoord van dat systeem uit handen te geven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.