Banenzoekers kijken niet naar 'purpose', maar naar salaris en werksfeer
Jonge banenzoekers vinden een goed salaris en een prettige werksfeer veel belangrijker dan een bijdrage leveren aan een betere wereld. Werkgevers hebben dat nog niet goed door en slaan daardoor de plank mis bij werving in de krappe arbeidsmarkt.
Dat zegt Randstad in het FD na onderzoek onder werkzoekenden. Bij alle werkzoekenden staan salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden op de eerste plaats bij de keuze voor een baan. Werksfeer staat op de tweede plaats. Bij jongeren staat de werksfeer bovenaan, gevolgd door salaris en doorgroeimogelijkheden op de derde plaats.
Baanzekerheid is ook minder belangrijk geworden vanwege de krappe arbeidsmarkt, waardoor werkzoekenden makkelijker een baan vinden. Momenteel telt Randstad 400 duizend openstaande vacatures online, tegenover 327 duizend werklozen.
Volgens Randstad zouden werkgevers die te kampen hebben met personeelstekorten ook meer naar parttimers moeten kijken die bereid zijn om meer uren te werken. Daarnaast kijkt het uitzendbureau hoopvol naar de plannen van de Europese Commissie om meer legale arbeidsmigratie te faciliteren, omdat de verwachting is dat de schaarste de komende jaren zal aanhouden.
Gerelateerd

CBS: meer mensen wisselden vorig jaar van beroep
Het aantal mensen dat vorig jaar van beroep wisselde is licht gestegen ten opzichte van 2020, toen het aantal jobhoppers door de coronacrisis veel lager lag. Ook...

ING: personeelstekorten maken het nodig om efficiënter te werken
De personeelstekorten in de technologische industrie in Nederland kunnen komende jaren hard oplopen als het niet lukt om efficiënter te gaan werken.

Sterke stijging ziekteverzuim in mei
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien...

Werkloosheid stijgt licht in mei, maar blijft op laag niveau
De werkloosheid is in mei licht toegenomen, maar blijft op een historisch laag niveau. De huidige krapte op de arbeidsmarkt blijft daarmee goed te merken in de werkloosheidscijfers.

ING: uitzendbedrijven geremd door krapte op arbeidsmarkt
De krapte op de arbeidsmarkt raakt ook uitzendondernemingen en andere flexorganisaties. Volgens onderzoek van ING staat het verdienmodel van veel van dit soort bedrijven...