Nieuws

Export Nederlandse bloemen en planten op recordniveau

De export van Nederlandse bloemen en planten heeft in het eerste kwartaal van het jaar een recordniveau bereikt. In de eerste drie maanden van 2022 werd voor 2,1 miljard euro aan sierteeltproducten verscheept.

Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB), op basis van de exportstatistieken van Floridata. De exportwaarde van bloemen steeg met twee procent en die van planten met vier procent.

De sector houdt de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne goed in de gaten. Maar van de uitvoer gaat slechts drie procent naar Oekraïne, Belarus en Rusland, aldus de brancheorganisatie. De exportproblematiek valt dus relatief mee, maar de energiecrisis is het grootste probleem op dit moment, stelt Matthijs Mesken, directeur van de VGB.

Als gevolg van hoge gasprijzen is er minder aanbod, maar de handel kampt ook met een rem op de consumentenuitgaven door de sterk opgelopen inflatie. “Dit baart ons zorgen, omdat de komende maanden cruciaal zijn voor de afzet van bloemen en planten”, aldus Mesken. Volgens hem kunnen de exporteurs daar ook de gevolgen van gaan voelen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.